‘Variabele stroomprijs bedreiging voor zonnepanelen’

Variabele stroomprijs bedreiging voor zonnepanelen’

21 maart 2016 – In een opiniebijdrage in het FD signaleert de journalist Herbert Blankesteijn dat een variabele stroomprijs een bedreiging is voor de zonnepanelenmarkt.

Blankesteijn reageert op het pleidooi van de netbeheerders voor een variabele stroomprijs: duurder bij veel vraag, goedkoper bij minder. De variabele stroomprijs is, zeker in combinatie met een eventuele opheffing van de salderingsregeling (teruggeleverde stroom wordt tegen de volle prijs van de energierekening afgetrokken).

Uit de opiniebijdrage in het FD
160321-Blankesteijn‘(…) Zo’n variabele stroomprijs is slecht nieuws voor bezitters en installateurs van zonnepanelen, maar vooral voor de langetermijn-energiedoelen van de overheid. (…) Duizenden bedrijven en particulieren hebben bijgedragen aan de zo gewenste duurzame capaciteit door zonnepanelen te laten installeren. Dure investeringen die maar net renderen. (…) Zonder saldering stort de businesscase voor zonnepanelen in. De terugverdientijd gaat naar minstens 20 jaar en niemand begint er meer aan. Een variabele stroomprijs maakt dit nog erger. Extra lage stroomprijzen krijg je als de productie hoog is — als de zon hoog aan de hemel staat — juist op momenten dat zonnepanelen moeten worden terugverdiend. Of terugverdienen dan nog mogelijk is, is de vraag. Ter plaatse consumeren, zoals de netbeheerders voorstaan, is geen optie. Terugleveren tegen een afbraakprijs is de enige mogelijkheid. Opslagsystemen voor particulieren en kleine bedrijven, zoals de accu’s van Tesla-oprichter Elon Musk, zijn nog lang niet rendabel. Accu’s van elektrische auto’s als opslag gebruiken biedt ook maar beperkt soelaas. Dat vereist veel meer elektrische auto’s en nieuwe infrastructuur.
Een variabele stroomprijs raakt dus de portemonnee van bezitters van zonnepanelen en kan de markt voor zonne-energie bederven. Je kunt dat ondervangen door een termijn van zeven jaar vast te leggen voor het opheffen van de saldering (en eventueel invoeren van variabele tarieven). Dat moet dan wel goed bekendgemaakt worden en leveranciers moeten er eerlijk over zijn. Dan verniel je nog steeds de markt voor zonnepanelen, maar de bezitters van nu verdienen hun spullen in elk geval terug. (…)’

Bronnen
FD, opinie, 20 maart 2016: Variabele stroomprijs is doodsteek voor zonnepanelen (Registratie)
Foto boven: Enexis
Portretfoto: Herbert Blankesteijn

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.