Twee miljard euro voor stimuleren elektrische auto in Duitsland?

20 januari 2016Als Duitsland het doel van 1 miljoen elektrische auto’s in 2020 wil halen, moet de verkoop ervan flink omhoog. Economieminister Gabriel stelt een stimuleringsprogramma van 2 miljard euro voor. Onzin, vindt verkeersminister Dobrindt.

De Duitse minister van Economie, Sigmar Gabriel, wil de verkoop van elektrische auto’s in Duitsland stimuleren, zo schrijft de Duitse krant Die Zeit. Het doel is in Duitsland in 2020 1 miljoen elektrische auto’s te hebben. Er is nog een lange weg te gaan, want begin 2015 waren 18.948 auto’s elektrisch en in heel 2015 werden slechts 12.363 stekkerauto’s gekocht, aldus Die Zeit.

Gabriel wil nu kooppremies instellen en de infrastructuur verbeteren – onder meer het aantal laadpalen uitbreiden. Hoe hoog het bedrag is dat iemand krijgt bij de koop van een elektrische auto, heeft het ministerie nog niet precies berekend, maar voor het hele stimuleringsprogramma zou 2 miljard euro nodig zijn.

Gabriels collega, verkeersminister Alexander Dobrindt, vindt het ‘quatch’ om nóg een stimuleringsprogramma in te stellen. Hij meent dat het doel van 1 miljoen stekkerauto’s in 2020 ook zo wel gehaald wordt.

Uit het bericht van Die Zeit
‘(…) Verkehrsminister Dobrindt ist aber dagegen. “Die Elektromobilität wird sich durchsetzen”, sagte er lapidar und lehnt Kaufprämien ab. Es gebe bereits Pilotprojekte und Steuerbefreiungen für Elektrofahrzeuge. Und es sei durchaus möglich, dass 2020 die eine Million E-Autos herumfährt, ganz ohne neue Programme. (…)’

Uit een bericht van Bright
‘(…) In Nederland was vorig jaar bijna 10 procent van alle auto’s voorzien van een stekker, zo blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Er zijn in Nederland aanmerkelijk meer (snel)laadpunten dan in het veel grotere Duitsland. (…)’

Bronnen
Die Zeit, 15 januari 2016: Das Straßenduell
Die Zeit, 13 januari 2016: Sigmar Gabriel will die Elektromobilität fördern
Bright, 18 januari 2016: Duitsland pompt 2 miljard in elektrisch rijden

Zie ook
FluxEnergie, 15 januari 2016: Tien procent van nieuwe auto’s heeft stekker

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.