Tweede Kamer niet enthousiast over Energieagenda

Tweede Kamer niet enthousiast over Energieagenda

7 december 2016 – Partijen in de Tweede Kamer zijn ontevreden over de vandaag gepresenteerde energieagenda. Kamerleden vinden dat de plannen van minister Kamp ambitie missen, of niet ver genoeg gaan. Aldus een inventarisatie van de NOS.

Uit het bericht van de NOS
‘(…) PvdA-Kamerlid Vos: “De PvdA is teleurgesteld in dit volstrekt ambitieloze verhaal. Kamp is vandaag minister van fossiele zaken, niet van Economische Zaken. De VVD dient liever de belangen van de auto-industrie dan van de toekomst en gezondheid van onze kinderen”.

‘Het is onmogelijk zonder de kolencentrales te sluiten’
D66-Kamerlid Van Veldhoven spreekt van oude wijn in nieuwe zakken. “Er zit een groot gat in de energieagenda van minister Kamp. Het sluiten van kolencentrales is de goedkoopste en slimste manier om de CO2-uitstoot terug te dringen. Daarmee is het onmogelijk om effectief de CO2-uitstoot aan te pakken, zonder de kolencentrales te sluiten.” (…)
GroenLinks is iets optimistischer en spreekt van “stapjes in de goede richting”. Volgens Kamerlid Van Tongeren wordt dit sowieso de eeuw van de duurzaamheid. Maar ze zegt ook: “Er is een energierevolte nodig met een andere infrastructuur, een ander energiebelastingsysteem en urgentie voor overschakelen naar honderd procent schone energie. Dan helpt het niet dat de minister aangenomen moties negeert die dit regelen”. (…)’

Uit een bericht van Nu.nl
‘(…) SP-Kamerlid Eric Smaling reageerde juist positief. Op Twitter schreef hij dat de ”duurzame revolutie echt is begonnen”. Hij hamert er wel op de lasten voor het midden- en kleinbedrijf en mensen met lage inkomens beperkt te houden.

‘1000 euro per Nederlander per jaar’
Reinette Klever van de PVV noemt het plan op Twitter ”een economische ramp”. Ze haalt de geschatte kosten uit het rapport aan om in 2050 zo’n 95 procent minder CO2 uit te stoten. Die komen neer op zo’n 15 miljard euro per jaar. ”Dat is 1.000 euro per Nederlander per jaar”, benadrukt Klever. (…)’

 

Bronnen
NOS, 7 december 2016: Weinig enthousiasme in Kamer over energieagenda Kamp
Nu.nl, 7 december 2016: Partijen reageren kritisch op energieagenda Kamp
Foto: Tweede Kamer

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.