foto: ArnhemAAN.nl

Tweede Kamer pleit voor revolutie …op schooldaken

luchtfoto-Delta school MFC-de-Malburcht in Arnhem

Een gezamenlijk voorstel van oppositiepartij GroenLinks en regeringspartij Christenunie om zonnepanelen te plaatsen op de daken van 6.000 scholen in Nederland heeft een meerderheid behaald in de Tweede Kamer.

Het voorstel roept de regering op om de stichting Schooldakrevolutie actief te ondersteunen. Deze stichting wil het mogelijk maken dat scholen zonder eigen investering hun dak vol zonnepanelen leggen, zodat schoolkinderen in Nederland kunnen leren op zonnestroom. Ze pleit ook voor het nemen van energiebesparende maatregelen genomen. Naast het duurzame en het financiële is ook nog eens heel leerzaam. Schooldakrevolutie adviseert scholen die geïnteresseerd zijn in dergelijke initiatieven. De stichting heeft hiervoor ook een stichting in het leven geroepen, die volgens GroenLinks al 100 miljoen euro aangetrokken.

Scholen wachten niet op politici

Talrijke scholen hebben niet op de Tweede Kamer gewacht om al zonne-instalalties op hun dak te plaatsen. Zo liet het Revius Lyceum in Wijk bij Duurstede door Greencrowd 165 pv-panelen plaatsen. SlimOpgewekt installeerde in totaal al 2.830 zonnepanelen op vijftien scholen van Delta in de regio Arnhem-Achterhoek. Op de daken van IJburg College 1 & 2 in Amsterdam brachten Natuurlijk IJburg en energiecooperatie Zuiderlicht 1.130 zonnepanelen aan. Op het Amstelveen College, liggen al 284 zonnepanelen, dankzij crowdfunding via ZonnepanelenDelen.

Op het dak van ’t Hunninghouwersgat op het Waddeneiland Terschelling installeerde KiesZon 152 zonnepanelen. Naast de installaties en financiering van de zonnepanelen regelt KiesZon ook een lespakket waarmee scholen duurzaamheid onder de aandacht kunnen brengen bij hun leerlingen.

Via koepelorganisatie Zonnescholen worden 91 scholen in Noord-Nederland uitgerust met totaal 7.675 zonnepanelen. Zonnescholen kwam tot stand toen één van de deelnemende scholen van Energy Challenges pionier Hotze Hofstra van De Ark in Espel (64 panelen) om advies vroeg.

Op het dak van De Ark in Espel, één van de scholen van stichting Aves, plaatste het project Zonnescholen 64 zonnepanelen. Deze stichting valt samen met acht andere deelnemende stichtingen onder het Onderwijsbureau Meppel. Via deze koepelorganisatie worden 91 scholen in Noord-Nederland van in totaal 7.675 zonnepanelen voorzien. Het project Zonnescholen is ontstaan toen één van de deelnemende scholen van Energy Challenges Hotze Hofstra om advies vroeg voor de aanschaf van zonnepanelen.

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.