Tweede Kamer: ‘Schadeafhandeling aardbevingen moet onafhankelijker’

14 september 2016 – De NOS heeft geconcludeerd dat een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat de afhandeling van aardbevingsschade niet meer door de NAM gedaan moet worden.

Uit het bericht van de NOS
‘(…) Een meerderheid in de Tweede Kamer van in ieder geval PvdA, CDA, D66, SP, GroenLinks en de ChristenUnie willen dat de schadeafhandeling van aardbevingsschade niet meer door de NAM geregeld moet worden. De NAM is ook het bedrijf dat het gas in Groningen wint waardoor de aardbevingen ontstaan. De afhandeling van de bevingsschade is nu in handen van het Centrum Veilig Wonen, dat onder NAM valt. Die taak moet in de toekomst ergens anders onder gebracht worden vinden de partijen, bijvoorbeeld bij de Nationaal Coördinator Groningen, Hans Alders.
PvdA-Kamerlid Vos: “Als je schade hebt veroorzaakt, heb je er belang bij de rekening laag te houden.” Hij vindt met de andere partijen dat de taxateur, degene die het schadebedrag vaststelt, onafhankelijk van de NAM moet zijn.
Vorige week bleek dat van veel mensen niet bekend is dat zij schade hebben, en dat Groningse gemeenten geen zicht hebben op de problemen van hun inwoners. De Groningse gedeputeerde Eikenaar riep de Haagse politiek op de NAM helemaal van de schade-afwikkeling af te halen omdat de NAM niet transparant genoeg is.
De partijen zijn het ook niet eens met minister Kamp, die de hoeveelheid gas die wordt gewonnen voor vijf jaar wil vastleggen. “Het moet nog meer omlaag kunnen”, zegt D66-Kamerlid Van Veldhoven. (…)’

Bronnen
NOS, 14 september 2016: ‘Schadeafhandeling aardbevingen moet onafhankelijker’

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.