Tweede Kamer stemt voor geleidelijke sluiting kolencentrales

27 november 2015De Tweede Kamer heeft gisteren vóór de motie van D66 gestemd om de kolencentrales te sluiten. Wanneer de centrales dicht moeten, staat niet in de motie, maar wel dat er in 2016 een plan voor uitfasering moet zijn. 

Uit een bericht van de NOS
‘(…) Voor het voorstel van D66 stemden GroenLinks, SP, ChristenUnie, Partij voor de Dieren, 50Plus, Kuzu/Öztürk, Klein en regeringspartij PvdA. Regeringspartij VVD is tegen het plan omdat het te duur zou zijn en de leveringszekerheid van energie in gevaar zou brengen. Voor de Partij voor de Dieren ging het voorstel eigenlijk niet ver genoeg. (…)’

Twee weken geleden steunde de PvdA de motie nog niet. Maar toen partijleider Samsom samen met Jesse Klaver van GroenLinks met een klimaatwet kwam, bracht Stientje van Veldhoven (D66) de motie alsnog in stemming, schrijft de NRC.

Minister Kamp moet nu een plan opstellen voor de sluiting van de kolencentrales. Daarbij kan hij rekening houden met schadeclaims van de energiebedrijven die eigenaar zijn van de drie nieuwe kolencentrales. E.ON en GDF Suez dreigden eerder deze week al met miljardenclaims.

Minister Kamp, VVD: ‘Kapitaalvernietiging’ 
‘(…) Kamp schetste de Tweede Kamer in september nog hoe draconisch sluiting is. De kolencentrale in Groningen is net geopend, een investering van 2,6 miljard euro. De kolencentrale de Maasvlakte heeft 1,7 miljard euro gekost. Voor de kolencentrale in Rotterdam geldt een bedrag van gelijke omvang. (…)’ (NRC)

Willem Wiskerke, Greenpeace: ‘Konden ze zien aankomen’
‘(…) “Deze bedrijven hebben in het verleden met hun lobby zelf de politiek voorgespiegeld dat we nieuwe kolencentrales nodig zouden hebben,” zegt Wiskerke. “Dan moeten ze nu niet gaan klagen dat de politiek ingrijpt om burgers te beschermen tegen gevaarlijke klimaatverandering. Het is hun eigen, inmiddels achterhaalde, investeringsbeslissing geweest.” (…)’

Agnes Mulder, CDA: ‘Daar gaat het CDA niet in mee’
‘(…) “Het voorstel om splinternieuwe en zuinige kerncentrales dicht te doen, terwijl een paar honderd kilometer verderop dertig jaar oude centrales staan, daar gaat het CDA niet in mee”, aldus woordvoerder Agnes Mulder. (…)’ (NRC)

Mark Rutte, VVD (dinsdag): ‘Vervuilende energie importeren’
‘(…) “Als je ook de supermoderne kolencentrales sluit, moet je misschien energie importeren die geproduceerd wordt in centrales die nog veel vervuilender zijn” (…)’ (Nu.nl)

Essent: ‘Honderden miljoenen euro’s extra kwijt’
‘(…) Essent zegt dat door een overhaaste sluiting de energieprijzen zullen stijgen, wat zou betekenen dat consumenten en zakelijke klanten jaarlijks honderden miljoenen euro’s extra kwijt zullen zijn. (…)’ (NOS)

Energie Nederland: ‘Positie volgend jaar bepalen’
‘(…) De brancheorganisatie van energiemaatschappijen, Energie Nederland, zegt de discussie met belangstelling te volgen. “Wij zullen onze positie hierover volgend jaar bepalen, als het Energieakkoord wordt herzien.” (…)’ (NOS)

Stientje van Veldhoven, D66: ‘Historische stap’
‘(…) “Dit is een historische stap. Nederland heeft vandaag het besluit genomen om definitief te stoppen met kolencentrales. Alle kolencentrales in Nederland gaan dicht. Dit is winst voor het klimaat en voor onze gezondheid.” (…)’ (D66)

Stientje van Veldhoven, D66: ‘Heldere boodschap naar klimaattop’
‘(…) “Als we niet willen dat China en India blijven kiezen voor vuile kolencentrales, dan moeten we zelf ook boter bij de vis doen. Vanaf vandaag wijzen we niet meer alleen naar andere landen. We hebben vandaag een belangrijke stap gezet. Dit is goed voor onze geloofwaardigheid. Hiermee krijgen we andere landen ook in beweging.” (…)’ (D66)

Greenpeace: ‘Geweldige eerste stap’
‘Dit is een geweldige eerste stap op weg naar een energievoorziening zonder vervuilende kolenstroom. We missen alleen nog de broodnodige deadline” (…)’ (Nu.nl)

Natuur & Milieu: ‘Niet meer de vuilste’
‘(…) “Nederland is niet meer het vuilste jongetje van de klas als de kolencentrales daadwerkelijk sluiten.” (…)’ (Nu.nl)

Bronnen
NOS, 26 november 2015: Greenpeace: sluiten kolencentrales goede eerste stap
NOS, 26 november 2015: Kabinet moet aan de slag met sluiting kolencentrales
FD, 26 november 2015: Tweede Kamer stemt voor sluiting kolencentrales (registratie)
NRC, 26 november 2015: Kamer stemt voor geleidelijke sluiting kolencentrales
Nu.nl, 26 november 2015: Tweede Kamer wil op termijn sluiting alle kolencentrales
Nu.nl, 24 november 2015: Rutte ziet nog bezwaren bij oproep tot sluiting kolencentrales
Trouw, 26 november 2015: Kamer wil geleidelijk af van kolencentrales
D66, 26 november 2015: D66-voorstel sluiten kolencentrales aangenomen

Foto: VVD vreest dat sluiting van kolencentrales in Nederland leidt tot energie uit vervuilender kolencentrales, zoals deze in Polen (Greenpeace)

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.