Tweede Kamer vandaag: kerncentrales in Nederland en België

24 mei 2016Hoe veilig zijn de kerncentrales in Nederland en België? Daarover spreekt vandaag de commissie voor Infrastructuur en Milieu.

Uit de aankondiging van de Tweede Kamer
‘(…) Kerncentrales België
België heeft in totaal zeven kernreactoren waar elektriciteit wordt opgewekt. Vier daarvan staan aan de rivier de Schelde in het plaatsje Doel bij Antwerpen en drie aan de rivier de Maas bij Tihange, ten zuidwesten van Luik. De centrales kampen al enkele jaren met technische problemen. Sommige zijn herhaaldelijk stilgelegd wegens storingen in pompen, kleppen en elektra, maar nooit wegens gevaar aan de reactor zelf. Wel zijn in twee reactorvaten, een in Doel en een in Tihange, haarscheurtjes in het staal van de vaten gevonden. De Belgische regering heeft vanwege dreigende stroomtekorten vorig jaar besloten om de centrales nog ten minste tien jaar in bedrijf te houden.

In België, maar ook in de buurlanden Duitsland, Nederland en Luxemburg, groeit de bezorgdheid over de risico’s van de kerninstallaties. Duitsland en Luxemburg hebben de Belgische regering gevraagd om de reactoren met de haarscheurtjes uit te schakelen. Nederland en België hebben afspraken gemaakt over het gezamenlijk inspecteren van de centrales en over betere informatieverschaffing over problemen en incidenten.

Kerncentrales Nederland
Amerikaanse experts hebben Nederland aanbevolen om de kernreactoren in Borssele en Petten zwaarder te beveiligen tegen terroristische aanslagen. Er zou bij iedere centrale altijd bewapende beveiliging aanwezig moeten zijn. De Amerikaanse president Obama heeft in april 2016 in algemene bewoordingen gewaarschuwd dat regeringen hun kerncentrales beter moeten beveiligen tegen de dreiging van ‘nucleair terrorisme’. Volgens het kabinet zijn de nucleaire inrichtingen in Nederland goed beveiligd.

Ontmantelingsfonds kerncentrale Borssele
De kerncentrale in het Zeeuwse Borssele sluit uiterlijk in 2033. Er moet dan genoeg geld zijn om de centrale veilig af te breken en alle radioactieve materialen op te ruimen. Er is een fonds opgericht dat in de komende jaren door de eigenaar van de centrale, de Elektriciteits-Productiemaatschappij Zuid-Nederland (EPZ) wordt gevuld. Wel zijn er zorgen dat er niet voldoende geld in het ontmantelingsfonds wordt gestort.

Vergaderiunformatie
De commissie voor Infrastructuur en Milieu spreekt op dinsdag 24 mei 2016 van 17.30 tot 21.30 uur over de nucleaire veiligheid. Namens het kabinet is minister Schultz van Haegen hierbij aanwezig. (…)’
De vergadering is ook te volgen via de livestream van de Tweede Kamer (Commissievergadering Thorbeckezaal).

Op de agenda staat ook het nationale programma radioactief afval (zie separaat bericht).

Bronnen
Tweede Kamer, aankondiging commissievergadering Nucleaire Veiligheid
Meer informatie
Alle stukken
Website Elektrabel over de kerncentrale in Doel
Website Belgische toezichthouder FANC
Website EPZ over de ontmanteling van de kerncentrale in Borssele
AD, 31 maart 2016 over beveiliging kerncentrales tegen terrorisme
Website Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS)

Foto: de vier kernreactoren in Doel (foto Electrabel)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.