Windmolens – Tweede Kamer wil dat Kamp rekening houdt met radiotelescoop LOFAR

Astron dreigt met miljoenenclaim tegen windmolens

9 maart 2016Minister Kamp moet met de plaatsing van windmolens in Drenthe rekening houden met de radiotelescoop LOFAR. Een Tweede Kamermeerderheid stemde in met een motie van Agnes Mulder (CDA).

Windmolens in de voormalige Veenkoloniën in Drenthe dreigen storingen te veroorzaken in de waarnemingen van radiotelescoop LOFAR, een radiotelescoop met het hart in Drenthe en antennes tot in Zweden en Polen. Mulder vreest ‘dat windmolens het huidige en potentiële onderzoek door LOFAR in de weg kunnen staan, met reputatieschade en schade voor de [ook buitenlandse] investeerders in het onderzoek van LOFAR tot gevolg’. Met haar motie riep Mulder, samen met Eric Smaling (SP) en Carla Dik-Faber (ChristenUnie) op rekening te houden met de plaatsing van windmolens in de buurt van LOFAR.

Uit een bericht van het Dagblad van het Noorden
‘(…) Minister Kamp noemde de risico’s voor Lofar eerder ‘aanvaardbaar’. “Ik weet niet hoe Kamp op deze motie gaat reageren”, zegt Mulder. “Maar ik weet wel dat de Tweede Kamer nu een heel helder standpunt heeft ingenomen. We willen geen desinvestering. Dus ik verwacht dat Kamp daar nu iets mee gaat doen.” (…)’

Het Nederlands instituut voor radioastronomie, ASTRON, testte de invloed van de windmolens op LOFAR en maakte vorig jaar bekend dat zeven van de vijftig geplande windmolens in een kritieke straal rond het hart van LOFAR staan.

Uit een eerder bericht van FluxEnergie over LOFAR
‘(…) LOFAR is de grootste radiotelescoop ter wereld, met antennes in Zweden, Frankrijk, Polen, Duitsland en Groot-Brittannië. Het hart van de telescoop ligt in Drenthe, tussen Buinen en 2e Exloërmond. De telescoop wordt gebruikt voor sterrenkundig onderzoek naar het ontstaan van het heelal. (…)’

Bronnen
Motie Agnes Mulder (CDA) e.a., 8 maart 2016
Dagblad van het Noorden, 8 maart 2016: Tweede Kamer: Kamp moet rekening houden met Lofar
FluxEnergie, 19 mei 2015: Astron: Windmolens zullen radiotelescoop LOFAR verstoren
FluxEnergie, 30 juni 2015: Wel windmolens bij telescoop Lofar

Foto: Deel van de radiotelescoop LOFAR in Drenthe. (Rijksuniversiteit Groningen)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.