Tweede Kamer wil fonds voor processen wegens mijnbouwschade

16 september 2016Totaal onverwacht steunde gisteren een meerderheid van de Tweede Kamer een motie van GroenLinks waarin wordt gepleit voor een fonds voor processen wegens mijnbouwschade.

Woensdag werd de motie van Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) nog krachtig ontraden door minister Kamp, gisteren ging een meerderheid van de Kamer toch achter de motie staan.

Uit een bericht van de Leeuwarder Courant
‘(…) Van Tongeren wil dat er met behulp van het fonds een tiental proefprocessen kan worden gevoerd door Groningers met schade door de aardbevingen. Volgens haar biedt de huidige Arbiter voor Aardbevingsschade geen soelaas en gaan er veel te weinig Groningers naar de rechter. Daardoor is er ook nauwelijks jurisprudentie. Dat gedupeerden in Groningen niet snel naar de rechter stappen, komt volgens haar vooral door de angst voor hoge kosten. Ook zitten veel Groningers niet te wachten op nog meer ingewikkelde procedures.
Toch moet de rechter een veel grotere rol gaan spelen in Groningen zodat mensen hun recht kunnen halen, vindt Van Tongeren. „De enige die de NAM echt kan dwingen te betalen is de rechter. Een vonnis schept een precedent, is transparant en afdwingbaar. Door dit fonds in te stellen halen we de drempel weg. Zo wordt de schadeafhandeling voor Groningers eerlijker.”
Minister Kamp heeft nog niet gereageerd op het aannemen van de motie. (…)’

Bronnen
Leeuwarder Courant, 1§6 september 2016: Kamer wil fonds mijnbouwschade (via Blendle)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.