Tweede Kamer nodigt Shell en ExxonMobil uit voor toelichting lobbystrategie

15 juni 2016De Tweede Kamer heeft Shell en ExxonMobil een uitnodiging gestuurd om hun lobbystrategie toe te komen lichten. Aanleiding is de lobbybrief die Shell in april naar Tweede Kamerleden stuurde, aldus RTV Noord.

De hoorzitting is gepland op 8 september.

Uit een bericht van RTV Noord
‘(…) De Kamer heeft besloten de beide moederbedrijven van de NAM tijdens een hoorzitting om tekst en uitleg te vragen. Of ze komen moet nog blijken. Ze zijn niet verplicht te verschijnen. Zo kwam eerder Starbucks niet opdagen, toen de Kamer dit concern aan de tand wilde voelen over een belastingconstructie. (…)
De Kamer besluit nog deze maand welke betrokkenen en deskundigen naast Shell en ExxonMobil aan het woord komen. De verwachting is dat de hoorzitting in twee delen wordt gesplitst. Met een onderdeel over de lobby-strategie en een over de gasproductie. (…)’

Uit een bericht van Nu.nl
‘(…) De hoorzitting vormt ook een opmaat voor een nieuw gasbesluit. Minister Kamp moet op termijn een besluit nemen over de hoogte van de gaswinning voor het nieuwe gasjaar, dat van oktober 2016 tot oktober 2017 loopt. (…)’

In april stuurde Shell een ‘wensenlijstje’ met de titel ‘Shell input Verkiezingsprogramma’s Tweede Kamer 2017’ naar Tweede Kamerleden. Daarin stelt het bedrijf dat er minder geld is voor de versteviging van huizen als de gasproductie in Groningen omlaag moet. Daarmee haalde Shell zich de woede van Kamerleden, belangengroepen en bewoners op de hals. Zij zagen de brief als vorm van chantage.

Bronnen
RTV Noord, 13 juni 2015: Tweede Kamer roept Shell en ExxonMobil op matje
Nu.nl, 13 juni 2016: Tweede Kamer wil Shell en ExxonMobil horen over lobbybrief
FluxEnergie, 25 april 2016: Shell stuurt wensenlijstje naar de Tweede Kamer
FluxEnergie, 25 april 2016: Woede over ‘lobby-spelletjes’ Shell
FluxEnergie, 2 mei 2016: Shell moet lobbybrief toelichten in Tweede Kamer

Foto: Shell

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.