‘Tweede Kamer zou nu ook sluiting van Borssele moeten bepleiten’

‘Tweede Kamer zou nu ook sluiting van Borssele moeten bepleiten’

10 juni 2016 – Wanneer de Tweede Kamer consequent is, zou ze – na de eis om de Belgische kerncentrales te sluiten – nu ook de sluiting van Borssele moeten eisen. Aldus kernenergie-expert Wim Turkenburg die zich in Trouw verbaast over de eis van de Tweede Kamer.

Uit een artikel van Trouw
‘(…) Het is verbazend dat de Kamer sluiting eist. Als ze consequent is, zou ze dan ook de sluiting van Borssele moeten bepleiten. De centrales staan onder hetzelfde internationale toezicht, voldoen aan dezelfde normen en hebben dus hetzelfde restrisico.”
Dat geldt ook voor de langere bedrijfsduur. België wil twee reactoren in Doel (Doel 1 en 2) die hun veertig dienstjaren er eigenlijk op hebben zitten, nog tien jaar openhouden. En het openhouden van Doel 3 en Tihange 2 vinden sommigen – gelet op [de] haarscheurtjes – helemaal onverantwoord. Maar Borssele is nog ouder en blijft nu zestig jaar in bedrijf. Turkenburg: “Al die centrales moeten aan dezelfde eisen blijven voldoen. Het zijn al lang niet meer de reactoren uit de jaren zeventig. Er zijn inmiddels onderdelen vernieuwd en veiligheidssystemen toegevoegd. De reactoren zijn veiliger geworden.” (…)’
Prof. dr. W. Turkenburg heeft alle vertrouwen in de Belgische toezichthouder FANC (‘Het is een kritische toezichthouder, die in het recente verleden steeds heeft ingegrepen als er twijfels waren over de veiligheid.’)

‘Belgische veiligheidscultuur geeft meer reden tot zorg’
In hetzelfde artikel zegt Turkenburg zich meer zorgen te maken over de veiligheidscultuur in België.
‘(…) Begin dit jaar bleek dat in Doel twee mensen hebben gewerkt die in 2012 ontslag namen om zich bij IS aan te melden. Eén van hen is inmiddels in Syrië gesneuveld, maar niemand weet hoeveel nucleaire kennis ze naar buiten hebben gesmokkeld.
En in 2014 saboteerde iemand dezelfde centrale door in het niet-nucleaire gedeelte wat kleppen open te draaien waardoor smeerolie wegliep en turbines oververhit raakten. Turkenburg: “Dat is echt zorgelijk. (…) Als het mogelijk is zo’n sabotage-actie uit te voeren, dan is het wellicht ook mogelijk om over een langere periode materiaal naar binnen te smokkelen en van binnenuit een aanslag te plegen.” (…)’

Bronnen
Trouw, 9 juni 2016: Kerncentrales België dicht? En die in Borssele dan? (via Blendle)
Zie ook
FluxEnergie, 8 juni 2016: Kamer: ‘Roep België op kerncentrales te sluiten’
Foto: kerncentrale Borssele (foto FluxEnergie/© Paul Tolenaar)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.