Twents technologiebedrijf BTG krijgt prijs voor duurzame olie

Het Twentse technologiebedrijf BTG, dat zich richt op de ontwikkeling van duurzame energie, heeft een Europese prijs gewonnen. De onderneming mocht op het Europees biomassacongres EUBCE in Lissabon de EUBIA Award in ontvangst nemen. BTG kreeg de prijs vooral voor haar succes met een techniek waarmee duurzame olie wordt gewonnen uit biomassa.

Samen met het Britse bedrijf TechnipFMC sleepte BTG-BTL, een zusterorganisatie van BTG, onlangs een order van 25 miljoen euro in de wacht. In Finland wordt een fabriek neergezet waar dankzij de zogeheten pyrolysetechnologie olie kan worden gewonnen uit onder andere houtafval. Het gaat in eerste instantie om één fabriek, maar mogelijk volgen er nog drie, waarmee de totale order op 100 miljoen euro uitkomt. De bouw van één fabriek gaat zeker honderd fulltime banen in Nederland opleveren.

CEO René Venendaal van BTG nam de EUBIA Award maandag in ontvangst. De prijs is een initiatief van de EUBIA, de Europese vereniging voor de biomassa-industrie. Volgens de organisatie heeft BTG ‘een voortreffelijke bijdrage geleverd aan de bevordering van de biomassa-industrie en de markt daarvan’.

Houtsnippers

Specifiek wordt de ontwikkeling en productie van duurzame olie uit biomassa (houtsnippers) genoemd. De organisatie wijst op de miljoenenorder die BTG-BTL binnenhaalde. “Dat is een voorbeeld van hoe decennialang onderzoek, ontwikkeling, commitment en innovatie kan leiden tot schone energie, werkgelegenheid en duurzame groei van biomassa”, zegt Giuliano Grassi, secretaris-generaal van de EUBIA.

Venendaal laat weten heel blij te zijn met deze prijs. “Dit is een heel duidelijke waardering voor ons werk en eigenlijk een prijs voor ons hele oeuvre. Daarnaast beschouw ik het als een aanmoediging om onze innovatieve technologieën verder te ontwikkelen en uit te rollen zodat we toewerken naar een duurzame economie.”

Verduurzaming raffinaderijen

Venendaal benadrukt dat de Europese Commissie (EC) een belangrijke rol heeft gespeeld in de ambities van het bedrijf. “De programma’s van de EC zijn zeer behulpzaam geweest bij het ontwikkelen van deze technologie.” Voor die ontwikkeling is volgens de CEO een langetermijnvisie onontbeerlijk geweest. “Op termijn kan pyrolyse-olie niet alleen worden ingezet om Nederland van het Gronings aardgas af te helpen, maar is het ook een prima brandstof voor de stapsgewijze verduurzaming van raffinaderijen”, aldus Venendaal.

Biomass Technology Group (BTG) is een onafhankelijk, privaat bedrijf waarvan de wortels liggen in de Faculteit der Chemische Technologie van de Universiteit Twente. BTG draagt bij aan een duurzame energiehuishouding door nieuwe technologieën te ontwikkelen waardoor fossiele brandstoffen kunnen worden vervangen door biomassa. Daaruit kunnen onder andere biobrandstoffen worden vervaardigd. Doelstelling van het bedrijf is om het aandeel van bio-energie, biobrandstoffen en groene grondstoffen te vergroten door het wereldwijd ontwikkelen en realiseren van projecten en programma’s.

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro. Daarnaast schrijft hij regelmatig voor FluxEnergie.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.