foto: Van Oord

Two Towers mag oesters ‘kweken’ op Borssele V

Het consortium Two Towers mag windpark Borssele V in het Nederlandse deel van de Noordzee bouwen. Het project is meer dan een zin innovatief. Het omvat onder meer de aanleg van een oesterbank op de funderingen van de windturbines.

Two Towers kwam als winnaar uit de bus van een aanbesteding die de Nederlandse overheid eerder had uitgeschreven. Het consortium, waarin specialist in waterbouwkunde Van Oord de krachten bundelt met Investri Offshore en Green Giraffe Holding was overigens de enige gegadigde.

Het consortium zal op het perceel tussen de eerder gegunde kavels Borssele I en III twee turbines oprichten met elk een vermogen van 9,5 MW. Vermoedelijk zal Vestas deze machines mogen leveren. Two Towers zal op stenen funderingen van Borssele V oesterbanken aanleggen, met oesters in verschillende levensstadia. Hun groei moet bijdragen tot de stabilisering van de zeebodem. ZE zullen overigens niet geoogst worden. Vermoedelijk zullen andere organismen er zich zonder menselijke hulp vestigen. Dat offshore windparken door onder meer de afwezigheid van storende activiteiten zoals zeevisserij ideale omgevingen vormen voor de ontwikkeling van nieuwe systemen is al langer bekend. In België deed onder meer Universiteit Gent hier al onderzoek naar. Bovendien kunnen oesterriffen bijdragen aan de bescherming van de turbinefunderingen tegen zeestromingen.

Innovatieve technieken marktrijp

Het innovatiekavel biedt ook de mogelijkheid om al ver ontwikkelde technologie uit te testen en te demonstreren. Two Towers gaat er een innovatieve verbindingsmethode tussen fundering en mast toepassen, een innovatieve aluminium coating en een verbeterde kathodische bescherming. Bij kathodische bescherming wordt het metaal lichtjes onder stroom gezet, wat corrosie voorkomt. Aan land is het een al lang ingeburgerde beschermingsmethode voor gebouwen met een metalen draagstructuur.

Wat gedemonstreerd zal gaan worden verschilt per windturbine. Two Towers moet op Borssele V vooral bewijzen dat de huidige techniek klaar is voor concrete toepassingen en marktintroductie. Hiervoor ontvangt het consortium een innovatiesubsidie die kan oplopen tot maximaal 15 miljoen euro en een subsidie van maximaal 35 miljoen euro voor de geleverde elektriciteit.

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.