160913-gasunie-stikstoffabriek-zuidbroek

Uitbreiding stikstoffabriek Zuidbroek op losse schroeven

Uitbreiding stikstoffabriek Zuidbroek op losse schroeven

13 september 2016De uitbreiding van een stikstoffabriek in het Groningse Zuidbroek staat op losse schroeven. Minister Kamp schrijft aan de Tweede Kamer dat hij vermoedt dat de installatie niet meer nodig is. Hij stelt het besluit voor de bouw met een jaar uit. De provincie is verbijsterd, aldus het Dagblad van het Noorden.

De stikstofinstallatie in Zuidbroek zou gebruikt worden om buitenlands hoogcalorisch gas geschikt te maken voor Nederlandse apparaten, die gemaakt zijn om te functioneren op laagcalorisch Gronings gas. Daarmee zou een lagere productie van het Groningen-veld opgevangen kunnen worden. Maar de fabriek is niet meer nodig, vermoed Kamp naar aanleiding van een analyse van Gasunie Transport Services (GTS). Hij stopt het project, waarvan de voorbereidingen inmiddels in volle gang zijn, nog niet, maar stelt de definitieve beslissing uit tot na de zomer van 2017.

Kamp wil eerst onderzoeken of de aanvullende capaciteit van de stikstoffabriek nog nodig is bij een gaswinningsniveau van 24 miljard kubieke meter per jaar. In zijn brief aan de Tweede Kamer wijst Kamp erop dat het verlagen van de gaswinning naar 27 miljard kubieke meter de seismische activiteit verder deed afnemen dan het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) eerder verwachtte.

Uit de Kamerbrief van minister Kamp
‘(…) Of deze ontwikkeling doorzet, zal de komende tijd blijken uit de metingen. Over een jaar kunnen volgens SodM hierover mogelijk meer onderbouwde conclusies worden getrokken. Gezien deze nieuwe inzichten heeft het kabinet besloten nog geen definitief oordeel te vellen over de voorgenomen investering.
Op basis van adviezen van SodM en GTS kan het kabinet kort na de zomer van 2017 beslissen of de bouw van de nieuwe stikstofinstallatie noodzakelijk is. Door dit uitstel met één jaar zal de nieuwe stikstofinstallatie, bij een toekomstig positief oordeel over de investering, niet eind eerste kwartaal 2020 maar in de loop van het vierde kwartaal 2021 in gebruik kunnen worden genomen. Dat uitstel van een jaar leidt tot een vertraging in de ingebruikname van ruim anderhalf jaar, komt doordat een aantal van de voorbereidingsprocessen opnieuw in gang moet worden gezet. (…)’

Bovendien zal de vraag naar Gronings gas in de buurlanden sneller dalen, waardoor Nederland minder zou hoeven importeren, zo verwacht GTS. Duitsland, Frankrijk en België passen hun installaties al eerder aan aan het hoogcalorische gas uit andere landen, dus zij zullen al vanaf 2020 minder gas uit Groningen vragen.

De provincie is teleurgesteld, aldus het Dagblad van het Noorden.

Uit een bericht van het Dagblad van het Noorden
‘(…) “Een gemiste kans om de gaswinning nog verder te verlagen”, zegt gedeputeerde Eelco Eikenaar (SP). (…)
De provincie vraagt de Tweede Kamer, die morgen over de gaswinning debateert, de bouw van de fabriek niet uit te stellen. In overleg met de regio wordt mogelijk al vandaag een stevige brief verstuurd. “Hoezo uitstel? Kamp wil die 480 miljoen euro voor de stikstoffabriek in de pocket houden. Doe niet mee met het gedraai en laat de kans om Groningen veiliger te maken niet voorbij gaan.” (…)’

Bronnen
Minister Kamp, brief aan de Tweede Kamer, 12 september 2016: Uitstel investeringsbesluit nieuwe stikstofinstallatie bij Zuidbroek
Brief van Gasunie Transport Services (GTS), 16 juni 2016: L-gascapaciteit en kwaliteitsconversie
Gasunie Transport Services, 12 september 2016: Kabinet stelt besluit uitbreiding stikstofinstallatie uit
Dagblad van het Noorden, 13 september 2016: Bouw stikstoffabriek een jaar uitgesteld (via Blendle)
Dagblad van het Noorden, 13 september 2016: Misnoegen over uitstel stikstoffabriek (via Blendle)
RTV Noord, 12 september 2016: Bouw stikstoffabriek Zuidbroek op losse schroeven

Foto: Stikstofinstallatie Zuidbroek (GTS)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.