Uitspraak Alders over kleiner aardbevingsgebied wekt argwaan

17 augustus 2015Het bevingsgebied in Groningen is veel kleiner dan gedacht, stelt Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders in het AD. Dat valt verkeerd bij de Groninger Bodem Beweging.

‘Met de kennis die we nu hebben, komen onderzoeksinstituten tot de conclusie dat effecten van aardbevingen veel kleiner zijn’, stelt Alders in het AD. Dus hoeven er volgens hem ook minder huizen verstevigd te worden. ‘Het gaat eerder om vele tienduizenden huizen dan om 170.000. Dan ziet de kaart er heel anders uit.’

Groninger Bodem Beweging
Uit een bericht van de Groninger Bodem Beweging
‘(…) Kijk, zo reduceer je dus als overheidsfunctionaris een probleem. Gewoon zeggen dat het allemaal minder ernstig is.
Of komt het soms, omdat de Nationaal Coördinator Groningen nu inziet dat het probleem aan de gevolgkant van de gaswinning te groot is om op te lossen? In werkelijkheid heeft hij gemerkt, dat er “ teveel” moet gebeuren. Dus voordat we echt aan de gang gaan, is het zinnig om in theorie het probleem verkleinen. Kijk dat schiet op! Een schijnoplossing. (…)’

Uit een bericht van de NOS
‘(…) Volgens bestuurslid Lambert de Bont van de Groninger Bodem Beweging bewijzen de uitspraken van Alders, die is aangesteld door het kabinet, dat hij niet de belangen van mensen in de provincie behartigt. “De NAM roept al de hele tijd dat het meevalt. Alders zit hier gewoon om de gaswinning acceptabel te maken.”
Een woordvoerder van Alders spreekt dat tegen: “Hij komt absoluut op voor de belangen van de Groningers.” Volgens de zegsvrouw zei de oud-minister niets nieuws in het AD. Hij baseerde zich op onderzoeken die in juni zijn gepresenteerd. “Bovendien had hij het over een waarschijnlijkheid, niet over een zekerheid.”

Rik Zaal in de Correspondent was al vóór de uitspraken van Alders niet zo te spreken over zijn benoeming.

Uit het artikel in de Correspondent
‘(…) Waarom niet iemand benoemd die wel onafhankelijk is, die autonoom kan opereren, iemand die een visie heeft op de problematiek waar Groningen mee worstelt? Iemand van buiten de baantjescarrousel? (…)
Groningen moet het naar mijn idee niet van nog meer bestuurders hebben.(…)’

Herstelprogramma
‘Het herstelproject zal naar verwachting miljarden euro’s kosten’, aldus Trouw. Groot Loppersum is de kern van het gebied waar huizen aardbevingsbestendig gemaakt moeten worden. In 2016 moeten de eerste 5000 huizen klaar zijn, in 2026 wil Alders grotendeels klaar zijn met alle huizen.

Uit het bericht van het AD
‘(…) Alders verwacht wel dat hij ongebruikelijke regels moet instellen om het proces vaart te geven. (…) Zo denkt hij aan een ‘territoriale regeling’ voor het aardbevingsgebied om huizen op te kopen die net niet onbewoonbaar zijn verklaard. Dat voorkomt dat elders in Nederland eigenaren van soortgelijke woningen ook aanspraken gaan maken. (…)’

Uit een bericht van Trouw
‘(…) Eind dit jaar moet duidelijk zijn hoe het herstelprogramma van Alders, dat ‘Aardbevingsbestendig en Kansrijk Groningen’ heet, eruit ziet. Tegen die tijd wil minister Henk Kamp (VVD, economische zaken) ook een nieuw besluit nemen over de gaswinning. (…)’

Bronnen
AD, 15 augustus 2015: ‘Bevingsgebied Groningen is veel kleiner’
Trouw, 17 augustus 2015: Alders stuit op wantrouwen in Groningen (via Blendle)
Groninger Bodem Beweging, 15 augustus 2015: “Effect bevingen Groningen blijkt kleiner”
NOS, 15 augustus 2015: ‘Alders moet gaswinning acceptabel maken’
Dagblad van het Noorden, 15 augustus 2015: ‘Aardbevingsgebied Groningen veel kleiner’
De Correspondent, 8 augustus 2015: Door deze tien stappen gaat er straks echt niets boven Groningen (lidmaatschap kost 60 euro)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.