‘Uitvoering aardbevingsbestendige nieuwbouw valt nog wel onder de NAM’

‘Uitvoering aardbevingsbestendige nieuwbouw valt nog wel onder de NAM’

13 april 2017Het blijkt dat de NAM zich toch niet helemaal heeft teruggetrokken uit de afhandeling van de gevolgen van de door de gaswinning veroorzaakte aardbevingen. De vergoeding voor de uitvoering van aardbevingsbestendige nieuwbouw blijft nog wel bij de NAM. Tot ergernis van de bouwwereld.

Het bouwblad Cobouw meldt dat. Maar de NAM zegt er tegen Cobouw meteen bij dat ‘geld het probleem niet is’. Toch zijn er bij de uitvoering de aardbevingsbestendige nieuwbouw volgens Cobouw volop ‘discussies over hogere bouwkosten, meerwerk en de aardbevingsnorm’.
Corporatiedirecteuren zijn rond hun nieuwbouwprojecten zeer geërgerd over de moeizame regelingen.

Wethouder Roeland van der Schaaf (Groningen): ‘Gedoe met de NAM’

Uit het bericht van Cobouw
‘(…) “Per project moeten we onderhandelen over de hoogte van de vergoeding”, klinkt de kritiek. Er is zelfs een corporatie die nog altijd wacht op een half miljoen euro. Voor een gebouw dat al lang is opgeleverd. (…)  [Volgens de Groninger wethouder] Roeland van der Schaaf had de bouwproductie tien procent hoger kunnen liggen als er niet zoveel “gedoe” was met de NAM. Bouwers en opdrachtgevers snappen er ook niets meer van. In toenemende mate bouwen ze maar helemaal niet meer aardbevingsbestendig. Veel te veel gedoe. (…) “Zoek het maar lekker uit”, denkt een groot deel van de bouwers. “De kosten die ik moet maken, zijn hoger dan de vergoedingen die ik krijg.” (…)
[De NAM reageert:] “Zelden zeggen wij: je krijgt niets. Wat wel klopt: je krijgt het bedrag pas uitgekeerd als je kunt aantonen dat je aan de norm voldoet. Ook wij willen veilige objecten. Uiteindelijk kiest een ontwikkelaar er zelf voor of hij van onze regeling gebruik wil maken. Nogmaals: geld is het probleem niet. Er is genoeg geld. We gaven al 100 miljoen uit voor nieuwbouw en de komende jaren gaan we gewoon door. Te ingewikkelde procedures? Dat is aan anderen om te bepalen, maar in de enquêtes die wij houden zien we dat niet terug. Per project onderhandelen? Dat betreft vooral projecten van het eerste uur en het worden er steeds minder. De procedures van die oudere projecten zijn nou eenmaal lastiger omdat er gedurende het project maatregelen getroffen moesten worden. Nu zien we dat steeds meer bouwers kiezen voor de ‘slimme ontwerpregeling’. In dat geval krijg je een vast percentage van de bouwsom vooraf. Vaak tussen de 2 en 10 procent.” (…)
Een bouwbedrijf als Van Wijnen meent dat de meerkosten voor aardbevingsbestendig bouwen kunnen oplopen tot 25 procent. De NAM beaamt dat in het geval van oude projecten, maar gaat nu uit van maximaal tien procent hogere kosten. (…)’

En om het allemaal nog ingewikkelder te maken: aan een update van de aardbevingsnorm (NPR9998) wordt momenteel gewerkt – onder leiding van Hans Alders, de Nationaal Coördinator Groningen.

Bronnen
Cobouw, 12 april 2017: NAM: geld is het probleem niet bij nieuwbouw Groningen
NAM: Nieuwbouwregeling
Foto: NAM
Portretfoto: gemeente Groningen

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.