Uniper: ‘Onze kolencentrale kan zo schoon als een gascentrale’

 

160803 UNIPER mpp3

3 augustus 2016De MPP3-kolencentrale op de Maasvlakte kan met de juiste maatregelen net zo schoon worden als een gascentrale, stelt Hans Schoenmakers van Uniper in Trouw. Daar zijn wel enorme subsidies voor nodig, aldus Pieter Boot van het PBL. 

Het zijn  onzekere tijden voor de vijf overgebleven Nederlandse kolencentrales. Minister Kamp besluit eind dit jaar of en wanneer de kolencentrales moeten sluiten. Intussen pleit Greenpeace-directeur Sylvia Borren bij haar aftreden voor een verbod op kolenstroom.

Uit het bericht van Trouw
‘(…) “Het is echt zonde om een ultramoderne centrale op te doeken, puur omdat het een kolencentrale is.” Met de juiste maatregelen kan Uniper volgens Schoenmakers [directeur corporate affairs van Uniper] net zo ‘schoon’ worden als een gascentrale.
Volgens experts kan dat. “Je kunt het sommetje van Uniper best wel kloppend krijgen”, beaamt energiedeskundige Pieter Boot van het Planbureau van de Leefomgeving. “Dat vergt wel enorme subsidies. De vraag is dan: kun je dat niet beter besteden aan windenergie op zee? Windenergie kan met meer ervaring voordeliger worden. Biomassa gooi je in de oven en het is weg. Goedkoper wordt het niet in de toekomst. Eerder duurder, als de vraag ernaar toeneemt.” (…)’

Trouw zet de maatregelen die de centrale schoner moeten maken uiteen:

  • Afvang en opslag van een kwart van de CO2 onder de zeebodem
  • Levering van ‘restproducten’ CO2 en warmte aan omliggende bedrijven
  • Levering van warmte aan de ‘Warmterotonde Zuid-Holland’
  • Bijstook van biomassakorrels

Bij deze maatregelen zijn wel kanttekeningen te plaatsen. Voor zowel de CO2-opslag, de warmtelevering aan de warmterotonde en de bijstook van biomassa zijn de financiën nog niet rond en ontbreekt het aan een breed draagvlak.

Schoenmakers laat in Trouw weten dat Uniper niet ‘rabiaat’ voor een sluiting zal gaan liggen. Intussen doet het bedrijf wel zijn best het imago van de MPP3-centrale te verbeteren door in advertenties te stellen dat hij ‘zeer geschikt als transitiemiddel’ is.

Bronnen
Trouw, 3 augustus 2016: Steenkoolstoker houdt de moed erin (via Blendle)
FluxEnergie, 26 juli 2016: Greenpeace wil verbod op kolenstroom
FluxEnergie, 18 juli 2916: Uniper: ‘De nieuwe kolencentrales zijn zeer geschikt als transitiemiddel’
FluxEnergie, 11 februari 2016: Kamp beraadt zich: wat te doen met de kolencentrales?

Foto: Uniper

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.