Universiteit Gent ontwikkelt goedkopere ‘CO2-spons’

CO2spons

3 augustus 2015 – De Universiteit Gent en de University of California in Berkeley hebben een nieuwe technologie ontwikkeld om koolstofdioxide uit verbrandingsgassen te halen. 

Uit een persbericht Universiteit van Gent
‘(…) Het Centrum voor Moleculaire Modellering (UGent) en de University of California, Berkeley, stellen een nieuwe, goedkopere, technologie voor die CO2 uit uitlaatgassen haalt door gebruik te maken van de restwarmte van deze gassen. Het betreft een nieuwe manier van CO2-afvang en –opslag die de CO2 uit de uitlaatgassen haalt door gebruik te maken van de restwarmte van deze gassen. Het innoverend conceptvoorstel is gebaseerd op geavanceerd moleculaire simulaties en kan de hoge werkingskost van het proces drastisch verlagen. De resultaten werden gepubliceerd in Energy & Environmental Science, één van meest prestigieuze tijdschriften in de chemische en milieutechnologie.
CO2-afvang en –opslag (Carbon Capture & Sequestration, afgekort CCS) is een technologie die CO2 uit uitlaatgassen van elektriciteitscentrales opvangt om die vervolgens ondergronds op te slaan. Zo kan de CO2-uitstoot naar de atmosfeer op korte termijn drastisch gereduceerd worden. De technologie is bijzonder belangrijk in de overgang naar een CO2-neutrale wereld. Het grootste knelpunt om CCS ook toe te passen op grote schaal, is de hoge werkingskost van het proces.

Het nieuwe principe stoelt op het gebruik van nanoporeuze materialen die fungeren als een CO2-spons. Bij contact met uitlaatgassen neemt de spons enkel CO2 op, maar geen stikstofgas (N2). In conventionele CCS wordt de spons vervolgens ‘uitgeknepen’ of opgewarmd en het is net die energieverslindende regeneratiestap die de hoge werkingskost veroorzaakt. In de nieuw voorgestelde technologie wordt de spons ondergedompeld in water. Dit water verdringt de CO2 uit het materiaal en wordt op zijn beurt opnieuw verwijderd door de spons in contact te brengen met de hete uitlaatgassen. Volgens deze innovatieve aanpak moet geen energie toegevoegd worden aan het CCS proces en kan de werkingskost ingrijpend gereduceerd worden. Zo is de grootschalige toepassing van CCS alweer een stap dichterbij. (…)’

Bronnen
UGent, 30 juli 2015: Innovatieve technologie tegen klimaatopwarming ontwikkeld door UGent en Berkeley (VS)
Volledige artikel, Energy & Environmental Science, Issue 8, 2015: Carbon capture turned upside down: high-temperature adsorption & low-temperature desorption (HALD) (abstract gratis, volledige tekst £ 38)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.