Beeld: Universiteit Utrecht

Universiteit Utrecht: 2018 droomjaar voor eigenaren zonnepanelen

Opbrengst zonnepanelen

Voor eigenaren van zonnepanelen was 2018 een Nederlands recordjaar. Dat laten berekeningen van Universiteit Utrecht zien. De opbrengst ligt ruim 10 tot 25% hoger dan verwacht. Eigenaren van pv-installaties in het oosten van Nederland profiteren het meest.

“We zeiden het al in oktober, toen veel eigenaren al evenveel energie hadden opgewekt met hun zonnepanelen als normaal gesproken in een heel jaar. Met de zonnige weken in het laatste kwartaal, vooral in oktober, zien we nu een recordopbrengst,” zegt hoogleraar zonne-energie Wilfried van Sark.

In 2018 brachten zonnepanelen vergeleken met het langjarig gemiddelde van 1981 tot 2010 10 tot 25% meer op, afhankelijk van waar in Nederland ze zich bevinden. De landelijk gemiddelde meeropbrengst in 2018 ten opzichte van de periode 1981-2010 bedraagt 18,9%.

Van Sark en zijn mede-onderzoekers Nick Nortier en Geert Litjens gebruikten in hun berekening gegevens van het KNMI van alle meetstations in Nederland. De capaciteit van een gemiddeld systeem van ongeveer vier panelen ligt tegenwoordig wat hoger dan 1 kilowattpiek (kWp). In De Bilt was de opbrengst in 2018 1.090 kWh/kWp, in Den Helder 1.109 kWh/kWp, in Twente 1.115 kWh/kWp en in Maastricht 1.177 kWh/kWp. Het landelijke gemiddelde kwam uit op 1.111 kWh/kWp. Dat betekent dat een gemiddeld huishouden in Nederland in 2018 met tien panelen al zijn elektriciteit zelf had op kunnen wekken. Als hun zonnepanelen tenminste optimaal waren georiënteerd, want voor de berekening van energieopbrengst namen de Utrechtse onderzoekers een optimaal georiënteerd zonnepaneelsysteem.

“Op dit moment draagt zonne-energie zo’n 3% bij aan de elektriciteitsvoorziening in Nederland,” aldus Van Sark. “Die groei zet gestaag door. In 2030 zal ongeveer een derde van onze elektriciteit van de zon komen.”

Verschil met Energieopwek.nl

Iets eerder meldde Energieopwek.nl al dat de hoeveelheid opgewekte zonne-energie in Nederland in 2018 met meer dan 50% was gestegen. Het enorme verschil met het Utrechtse cijfer is te wijten aan het feit dat Energieopwek.nl niet alleen rekening houdt met de hogere opbrengst per paneel, maar ook met de toename van het totaalaantal opgestelde panelen.

Auteur: Koen Mortelmans

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.