Battery-free cellphone, University of Washington 2017

Hij is er: de telefoon die je nooit op hoeft te laden

Battery-free cellphone, University of Washington 2017

Onderzoekers van de universiteit van Washington hebben een telefoon ontwikkeld die je nooit op hoeft te laden. Het toestel heeft geen batterij, maar voedt zich op elektrische lading van de lucht om ons heen. 

De telefoon werd ontwikkeld in het laboratorium Joshua Smith, die computerkunde en elektrotechniek combineert aan de Universiteit van Washington in Seattle. “Een mobiele telefoon is een van de meest bruikbare objecten die we hebben”, zegt Smith in een reportage van Wired, “stel je voor dat je batterij leeg was, maar je toch nog kon bellen en berichten kon versturen”. Zo ver is het echter nog niet: hoewel de batterijloze telefoon stemgeluid en nummers kan overbrengen, heeft het systeem nog niet voldoende energie om bijvoorbeeld ook een scherm te verlichten. Wie zijn huidige functies ook off-grid wil kunnen gebruiken, is voorlopig beter af met een zonnelader.

Communicatietechnologie uit de Koude Oorlog

Om de telefoon in staat te stellen boodschappen over te brengen, ontwikkelde Smith’s team ‘backscatter’, dat een toestel in staat stelt te communiceren door inkomende radiogolven te reflecteren. Het idee voor backscatter was ingegeven door de ervaringen die Smith’s vader had opgedaan als spion in de Koude Oorlog. In 1945 gaven de Russen de Amerikaanse ambassadeur in Moskou een snijwerk met het Grootzegel van de Verenigde Staten, waarmee officiële documenten verzegeld werden. In het snijwerk zat een audio-apparaat verborgen dat alleen geactiveerd werd wanneer het in contact kwam met de juiste golflengte, dat het gelijk de energie gaf om te functioneren. “Ik vroeg me af of analoge backscatter aangestuurd kon worden door software, en veranderd kon worden van een curiositeit voor spionnen tot een technologie waar iedereen gebruik van kan maken”, vertelt de onderzoeker.

Power up

Nu dat Smiths team gelukt is, moeten ze op zoek naar en manier om het vermogen van de batterijloze telefoon te vergroten. Het huidige model kan maar 15 meter vanaf het basisstation gebruikt worden, en het stemgeluid van onderzoeksgenoot Vamsi Talla was zelfs over een paar meter maar nauwelijks hoorbaar. “Het kost veel energie om een menselijke stem om te zetten naar digitale signalen”, legt Talla uit. De energie die je kan oogsten uit omgevingslicht, radiogolven en TV & WiFi uitzendingen is beperkt tot een paar tientallen microwatts, terwijl een telefoongesprek over meeste mobiele telefoons tienduizenden malen meer energie vergt – ongeveer 800 milliwatts.

Hoewel je met analoge communicatiemiddelen vaak veel energie-efficiënter bezig bent, vertelt Talla, vergt ook een groot touchscreen nog altijd ongeveer 400 milliwatts – ruim honderdduizend keer meer dan het huidige model gebruikt. In hun toekomstige model wil Smith’s team een betere geluidskwaliteit en een display voor tekstenberichten integreren, misschien zelfs met een selfie-camera. Als die versie eenmaal in de winkel ligt, heb je niet alleen een goedkope telefoon, maar hoef je hem ook niet meer op te laden.

Meer informatie:

http://batteryfreephone.cs.washington.edu/

Foto:

Battery-free cellphone, courtesy University of Washington 2017

Bronnen:

Wired, 28 juni 2017, ‘This cell phone can make calls even without a battery’

Inc.com, 10 juli 2017, ‘First Mobile Phone That Never Needs to Be Charged’

Auteur: Klaartje Jaspers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.