Utrecht bant aardgas uit nieuwbouwwoningen

Amsterdam wil sneller aardgasvrij

Nieuwbouwwoningen in Utrecht mogen geen aardgasaansluiting meer hebben. Ook bestaande gebouwen en leidingen moeten omschakelen: zodra ze aan renovatie toe zijn, moet hun aardgaswarmtevoorziening vervangen worden door een duurzamer alternatief. De maatregelen gaan per direct in. Hiermee wil de gemeente ruim baan maken voor de toepassing van efficiënte lagetemperatuuroplossingen zoals vloerverwarming, en de hele warmtevoorziening in de stad klimaatneutraal maken.

Tijdige keuze

‘We kiezen ervoor om leidende principes op te stellen voor relevante keuzes, die vanaf nu gelden. Daarmee is er nog voldoende mogelijkheid om in te spelen op de onzekere factoren (zoals wetgeving en technologie), die nog in ontwikkeling zijn’, stelt de Gemeente in haar Visie op de Warmtevoorziening in Utrecht. In het bijbehorende voorstel geeft zij aan niet te willen wachten op de nieuwe Omgevingswet, die naar verwachting in 2019 in zal gaan. Eerder gaven ook steden als Amsterdam al aan sneller van het aardgas af te willen.

Hoewel landelijk is afgesproken dat alle woningen in 2050 aardgasvrij moeten zijn, bleek onlangs dat twee op de drie nieuwbouwwoningen nog op het gasnet worden aangesloten. Netbeheerders als Stedin stelden begin juli dat ze het aansluiten van deze gasvoorzieningen een maatschappelijk en financieel onverantwoorde investering vinden. Samen gaven ze ongeveer 100 miljoen euro uit aan het aansluiten van gas in nieuwbouwwijken, terwijl die aansluitingen weer moeten verdwijnen voordat ze afgeschreven zijn. Minister Kamp heeft aangekondigd de aardgasaansluitingsverplichting per 2018 te beëindigen.

Om straks ook monumenten te kunnen verwarmen, moeten woningen energie gaan leveren

De Gemeente wil verder gaan dan de landelijke eisen die vanaf 1 januari 2021 aangescherpt worden tot Bijna Energie Neutraal Gebouwen (BENG). Er zijn immers ook gebouwen die nooit energieneutraal kunnen worden, stelt zij in haar Visie, zoals monumenten en gebouwen met bijzondere verschijningsvormen. Om als stad toch een energieneutrale wamtevoorziening te kunnen bieden, moet daarom bij nieuwbouw ook gestreefd worden naar energieleverende gebouwen.

Bronnen:
Nu.nl, 14 juli 2017, ‘Alle nieuwbouwwoningen in Utrecht worden aardgasvrij’
Cobouw, 14 juli 2017, ‘Utrecht draait gaskraan dicht bij nieuwbouw’
NOS, 4 juli 2017, ‘Geen gasaansluiting meer voor nieuwbouwhuizen’
Gemeente Utrecht, Raadsvoorstellen weekoverzicht – 16 juli 2017

Foto: Aanleg warmtenet (Nuon)

Auteur: Klaartje Jaspers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.