Vakbeurs Energie vandaag gestart

Vakbeurs Energie vandaag gestart

4 oktober 2016Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland, opende vandaag de Vakbeurs Energie in Den Bosch. Op de beurs, die tot 6 oktober duurt, werd Sebastiaan Lagendaal van de Hermitage in Amsterdam vandaag uitgeroepen tot Energie Professional van het Jaar. 

De beurs heeft ruim 400 deelnemers en partners, aldus de organisatoren, en er zijn ‘honderden lezingen en workshops’. Vorig jaar trok de beurs zo’n 11.000 bezoekers.

Opening
Na de opening door Maxime Verhagen volgde het openingsdebat met onder meer Marc van Delft (commercieel/technisch directeur Van Delft Groep), Olof van der Gaag (directeur van NVDE), Isabelle Sternheim (voorzitter van FedEC), Lian Merkx (Manager Programmateam Energie VNG), Peter Vermaat (CEO Enexis) en Medy van der Laan (voorzitter Energie Nederland).

Prijzen
Sebastiaan Lagendaal, van de Hermitage in Amsterdam, werd met zijn warmteproject Tussen Kunst & Kas uitgeroepen tot Energie Professional van het Jaar.

Uit een bericht van Ensoc
‘(…) De planten in de Hortus Botanicus hebben behoefte aan warmte en de kunst in de Hermitage juist aan koeling. Door de twee Amsterdamse gebouwen allebei aan te sluiten op één warmte-koude-bron kan veel energie worden bespaard. (…) Uit het juryrapport: “Een mooi voorbeeld van verder kijken dan je neus lang is: als warmteuitwisseling met de buren niet mogelijk is, waarom dan niet verderop kijken? Een pittig project met veel stakeholders, maar ondanks dat een erg mooi resultaat met veel externe exposure. Een mooie, heldere website ook!” (…)’

Morgen wordt het Energie Talent van het Jaar gekozen.
Uit het persbericht van de Vakbeurs Energie
‘(…) Thematische aanpak
Om het platform voor bezoekers overzichtelijk te maken werkt Vakbeurs Energie met een heldere, thematische aanpak en indeling. Alle oplossingen voor opwekking van energie en besparing zijn te vinden op de beursvloer en ook aspecten als financiering, wet- & regelgeving en subsidies komen uitgebreid aan bod. Hierbij worden actief verbindingen gelegd tussen de belangrijkste betrokken sectoren: industrie, gebouwde omgeving en door de combinatie met het platform voor duurzame mobiliteit Ecomobiel – mobiliteitOm ook specialistische onderwerpen voldoende diepgang te kunnen bieden, werkt Vakbeurs Energie  op vrijwel elk thema nauw samen met een of meer toonaangevende (branche)organisaties of andere kennispartners. Het thema van dit jaar is niet voor niets ‘nieuwe connecties’.
Financiering en nieuwe businessmodellen
Zoals adviesbureau McKinsey recent publiceerde is er voor een daadwerkelijke realisatie van de Nederlandse klimaatdoelstellingen vanaf 2020 nog zeker 200 miljard aan investeringen nodig is. Tijdens Vakbeurs Energie geven diverse experts hun visie op de financiering en nieuwe businessmodellen van de energietransitie. In het programma spreken o.a. Diederick Dicou – Head of Economic Policy Department van De Nederlandse Bank en ir. Richard Kooloos -Director Sustainable Banking ABN AMRO Bank. Verder kunnen bezoekers terecht bij diverse exposanten die nieuwe leaseconcepten of prestatiecontracten bieden. Ook zijn de ministeries van Economische Zaken, Binnenlandse Zaken en Infrastructuur & Milieu via RVO.nl aanwezig om bezoekers en exposanten wegwijs te maken in de vele fiscale mogelijkheden en subsidies die er mogelijk is voor ondernemers die investeren in verduurzaming.
Energy Storage
Tijdens de Energy Storage Day komen alle ins en outs van de Nederlandse energieopslag aan bod. Waar liggen de uitdagingen en valkuilen, hoe worden projecten “bankable” en is er toekomst voor de thuisaccu? Op de beursvloer is het Energy Storage Paviljoen ingericht, waarin diverse bedrijven laten zien wat er momenteel allemaal mogelijk is op het gebied van energieopslag. Deelnemende partijen in het paviljoen zijn o.a. DNV GL, Eurotronic, Jules Energy, Belpa, Ateps, Tecnolimit en KIC. (…)
Duurzaam laden & rijden zelf ervaren
Ook dit jaar is het weer mogelijk om vanaf Ecomobiel een testrit op de openbare weg te maken. In totaal staan zo’n 15 duurzame  automodellen klaar om een ritje mee te maken, zo kunnen bezoekers zelf ervaren hoe het is om elektrisch te rijden. Met de net gelanceerde Hyundai Ioniq bijvoorbeeld, Tesla Model S, de BMW i3 of de Volkswagen E-Golf. Op een tweede parcours kunnen bezoekers testritten maken met verschillende Light Electric Vehicles, als bijvoorbeeld de emco scooter of de Ebretti Trendy R1. Ook bijzonder: een testrit op een Segway, waarbij je voeten de besturing doen en jij dus de handen vrij hebt. Uiteraard zijn alle oplossingen voor het laden van elektrische voertuigen van de partij.
Praktisch
Vakbeurs Energie: 4, 5 en 6 oktober 2016 in de Brabanthallen in Den Bosch. Ecomobiel: 4 en 5 oktober 2016. Dagelijks van 10.00-17.00 uur. Zie voor meer informatie en het totale programma Vakbeursenergie.nl en Ecomobiel.nl. (…)

Bronnen
Persbericht Vakbeurs Energie, 3 oktober 2016: Maxime Verhagen opent Vakbeurs Energie
Ensoc, 4 oktober 2016: Hermitage wint Energie Professional Award
FluxEnergie, 9 oktober 2015: Vakbeurs Energie: bijna 11.000 bezoekers

Zie ook
FluxEnergie, 23 september 2016: Financiering energietransitie rode draad in programma Vakbeurs Energie
FluxEnergie, 7 oktober 2016: Vakbeurs Energie van start

Foto: Vakbeurs Energie

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.