Van der Laan: ‘Energieleverancier wordt brede dienstverlener’

16 februari 2016De energietransitie vraagt van energiebedrijven om steeds opnieuw positie te kiezen. Hun rol zal veranderen van energieleverancier naar brede energiedienstverlener, aldus Medy van der Laan, voorzitter van Energie-Nederland.

Energie Actueel, een initiatief van Energie-Nederland, startte een serie waarin energiedeskundigen hun visie op de toekomst van de energiesector geven. Van der Laan, de voorzitter van de belangenbehartiger van de Nederlandse energiebedrijven, bijt het spits af.

Over het Energieakkoord
‘(…) “Het Energieakkoord is cruciaal geweest om afspraken te maken tussen partijen die niet perse dezelfde ideeën hebben over de ambities rondom duurzaamheid. Het is daarmee dé routekaart voor het halen van de nationale en breed gedragen doelen in 2020 en 2023. Het is jammer dat dat feit vaak onderbelicht lijkt en het debat gaat over wat er allemaal niet in staat. (…) Helaas ontbreekt het in Nederland aan meren met gebergten en is de ruimte op land beperkt om windmolens neer te zetten. Wel bezitten we optimale omstandigheden voor innovatie en technologische ontwikkeling. Daar moet Nederland, zeker gelet op onze omstandigheden, ook vol op inzetten.”

Over de toekomstige rol van energiebedrijven
‘(…) Voor bedrijven ontstaan nieuwe kansen om op in te spelen: zoals de vraag naar meer flexdiensten bij een sterker fluctuerend aanbod van zon en wind. De rol van de leverancier zal veranderen naar die van een brede energiedienstenaanbieder. Maar ook in zijn nieuwe rol blijft hij op de eerste plaats het centrale aanspreekpunt voor de energieconsument waar het diens toegang tot de energiemarkt betreft. (…)’

Waarin loopt Nederland voorop in de EU?
‘(…) Ons subsidiesysteem SDE+ wordt geroemd en veel andere landen laten zich er door inspireren bij de inrichting van hun systeem. Ook hoe we in Nederland werken aan elektrisch vervoer spreekt tot de verbeelding. We hebben nu eenmaal een compact land waarmee we in deze fase een mooie proeftuin zijn. Er ontstaat voor de energiesector daarmee ook een echte groeimarkt. (…)’

Bron
Energie Actueel, 2 februari 2016: Zes energievragen aan Medy van der Laan
De rest van de serie komt op de website Energie Actueel

Foto: Medy van der Laan (Energie-Nederland)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.