VVD en D66 beheren Infrastructuur en Waterstaat, CU krijgt Landbouw

Europarlementariër Cora van Nieuwenhuizen (VVD) wordt vermoedelijk minister van Infrastructuur en Milieu met Stientje van Veldhoven (D66) als staatssecretaris. Carola Schouten (ChristenUnie) is kandidaat minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Zij zullen nauw samen moeten werken met Eric Wiebes (VVD), de beoogd minister van Economische Zaken en Klimaat. 

Vrijdag werd al bekend dat Van Nieuwenhuizen naar verwachting minister van Infrastructuur en Waterstaat wordt, en de ChristenUnie uitkijkt naar Carola Schouten als minister van Landbouw. Met ministeries over sectoren die steeds meer CO2 uitstoten in plaats van minder, zullen zij direct om de tafel moeten met Eric Wiebes (VVD), de beoogd minister van Economische Zaken en Klimaat.

Van gemeenteraad tot Europarlement

Als minister van Infrastructuur en Waterstaat zal Cora van Nieuwenhuizen onder meer verantwoordelijk worden voor verkeer. De transportsector heeft te kampen met een sterk groeiende CO2-uitstoot, en is een van de sectoren waarin nog de meeste milieuwinst te halen zou moeten zijn. Voor de provincie Noord-Brabant beheerde de sociaal geografe de portefeuilles Mobiliteit, Ruimtelijke Ordening, Handhaving, Havenschap Moerdijk en Eindhoven Airport, in het Europees Parlement zit ze in de commissies Economie en Monetaire zaken (ECON), Industrie, Technologie, Research en Energie (ITRE). Van 1994 tot 2006 was ze fractievoorzitter van de VVD in de gemeenteraad van Oisterwijk.

Bedrijfskundige Carola Schouten is onder meer dochter van Brabantse melkveehouders en ‘Politiek talent van het jaar 2011’. Samen met haar moeder en zussen zette zij het melkveebedrijf geruime tijd voort nadat haar vader overleed. Na haar studie werd ze beleidsmedewerker Werk en Inkomen bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en van de Tweede Kamerfractie van de ChristenUnie. Nadat fractievoorzitter André Rouvoet het parlement verliet, werd ze woordvoerder op het gebied van hoger onderwijs, justitie, economie en innovatie, financiën en pensioenen. Als minister van Landbouw zal zij verantwoordelijk zijn voor de methaanuitstoot, een van de schadelijkste broeikasgassen die Nederland uitstoot.

‘groenste politicus van het jaar’

Van Veldhoven is al sinds 2010 lid van de Tweede Kamerfractie van D66, waar ze zich onder andere bezig hield met duurzaamheid en het gaswinningsdossier. Ze werd twee keer uitgeroepen tot ‘groenste politicus van het jaar’. “Mede door haar toedoen hebben we nu het groenste regeerakkoord ooit”, schrijft D66-voorman Alexander Pechtold op Facebook. Van Veldhoven vervult de rol van secretaris van de D66-fractie en is lid van het Presidium. Daarvoor was zij onder meer diplomaat bij de Nederlandse Vertegenwoordiging van de EU in Brussel en werkzaam bij de Europese Commissie.

Bronnen:

  • OVPro, 23 oktober 2017, ‘Stientje van Veldhoven wordt staatssecretaris van IenM’
  • OVPro, 19 oktober 2017, ‘Cora van Nieuwenhuizen nieuwe minister IenM’
  • Nieuwe Oogst, 20 oktober 2017, ‘Schouten minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit’
  • Facebook, Alexander Pechtold, 20 oktober 2017, 19.13 “Met gepaste trots…’

Lees ook:

Beeld: CBS, tweede kwartaal 2017

Foto’s: Cora van Nieuwenhuizen, Matthijs Idema/VVD – CC3.0; Stientje van Veldhoven, persfoto D66; Carola Schouten, mediatheek CU

Auteur: Klaartje Jaspers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.