foto: Van Oord

Van Oord bouwt grootste Belgische windpark

Installatieschip Aeolus.

Het Nederlandse waterbouwkundig bedrijf Van Oord heeft zijn installatieschip Aeolus grondig omgebouwd voor een nieuwe opdracht: de bouw van Norther, het grootste windpark in de Belgische zone van de Noordzee. Dat moet in de loop van volgend jaar operationeel zijn.

Van Oord is recent gestart met het plaatsen van in totaal 45 funderingen voor het windpark, op 23 kilometer van de kust van Zeebrugge. Na voltooiing zal Norther een capaciteit hebben van in totaal bijna 370 MW.

Als hoofdaannemer is Van Oord verantwoordelijk voor het ontwerp, de inkoop, de levering en de installatie van de funderingen voor de 44 windturbines, het offshore-hoogspanningsstation, de elektrische infrastructuur en de installatie van de windturbines. Naast de Aeolus zal Van Oord hier de komende maanden de kabellegger Nexus inzetten.

Van Oord’s Aeolus is in 2014 in gebruik genomen voor de bouw van windparken op zee en heeft sindsdien zijn waarde en betrouwbaarheid bewezen. Om in te kunnen spelen op de snelle ontwikkelingen in de offshore windsector, moest het schip grondige aanpassingen ondergaan.

Het laadvermogen werd vergroot en het aantal accommodaties is uitgebreid naar 99. Het schip is verbreed, het dek is versterkt en het heeft een helikopterdek gekregen. Ook zijn de spudpalen –de ‘voeten’ van het schip– vergroot. De meest cruciale aanpassing van de verbouwing, de nieuwe kraan met een hefvermogen van 1.600 ton, maakt dat de Aeolus geschikt is om de nieuwste generatie funderingen en windturbines te installeren. Het behoort nu tot de grootste hefschepen in zijn klasse en is daarmee klaar voor de nieuwste generatie funderingen en windturbines.

Aandeelhouders

Norther wordt gefinancierd door acht commerciële banken, de Europese Investeringsbank en het Deense pensioenfonds EFK. Voor de overige middelen staan de aandeelhouders in wordt gedragen door de aandeelhouders, het Waalse overheidsvehikel Elicio (50%) en Boreas (50%), een 50/50 joint-venture tussen Mitsubishi-dochter Diamond Generating Europe en Eneco. Vestas levert de windturbines met een vermogen van elk 8,4 MW.

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.