beeld: Universal Foundation / Van Oord

Van Oord plaatst bruinvisvriendelijke turbinefunderingen in Duitse Noordzee

Het Nederlandse waterbouwkundig bedrijf Van Oord (Rotterdam) zal de funderingen maken en plaatsen voor twee innovatieve turbines in het windpark Deutsche Bucht. De turbines van Vestas krijgen een vermogen van elk 8,4 MW.

De nieuwe fundering heet Mono Bucket. Deutsche Bucht is het derde offshore windpark van het Canadese energiebedrijf Northland Power in de op de Noordzee. Het wordt het eerste windpark waarbij dit nieuwe type fundering onder commerciële omstandigheden wordt uitgetest. De Mono Bucket bestaat uit een stalen cilinder, de ‘suction-bucket’, waarop een schacht is gemonteerd. Daarop worden een transitiestuk en de windturbine geïnstalleerd.

Het voordeel van de suction-bucket-constructie is dat de suction-bucket zich door zijn eigen gewicht en een vacuüm stevig in de zeebodem zuigt. Hierdoor hoeven er geen monopiles te worden geheid, zodat er geen maatregelen tegen geluidsoverlast hoeven te worden genomen, zoals bellenschermen. Dit heeft duidelijke milieuvoordelen, zoals minder verstoring voor de bruinvissen, de meest voorkomende walvisachtige in de Noordzee. Daarnaast kan de Mono Bucket aan het einde van zijn levensduur volledig van de zeebodem worden verwijderd. De naam ‘bucket’ is ontleend aan de vorm van de fundering, een soort omgekeerde emmer. De Mono Bucket is ontwikkeld door het Deense Universal Foundation (Aalborg).

Deutsche Bucht

Deutsche Bucht, op ongeveer 95 km ten noordwesten van het Waddeneiland Borkum in de Duitse economische belangenzone van de Noordzee, zal in totaal 33 windturbines tellen, waarvan 31 op monopiles en twee op Mono Buckets. Het moet een vermogen gaan leveren van 269 MW. De offshore-constructiewerkzaamheden gaan naar verwachting nog deze zomer van start. De Mono Bucket funderingen worden in het tweede kwartaal van 2019 geïnstalleerd. De planning is dat het windpark in de tweede helft van 2019 in gebruik wordt genomen.

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.