Van Oord verwacht groei door windparken op zee

23 maart 2015 – Van Oord ziet in offshore wind een derde pijler voor het concern. Topman Pieter van Oord verwacht een substantiële groei, zegt hij in een interview met het FD.

In het interview van Het Financieel Dagblad met Pieter van Oord zegt deze dat de offshorewindenergie een stabiele derde pijler van het bedrijf is geworden (naast baggeren en de offshore olie- en gasindustrie). Hij ziet ook mogelijkheden in Duitsland, Engeland, Denemarken en Frankrijk.
Pieter van Oord is over de mogelijkheden in Nederland positief. Hij vindt dat er duidelijkheid is gekomen door het Energieakkoord. ‘De doelstellingen voor duurzame energie zijn alleen te bereiken door offshorewindparken.’ Het feit dat pensioenbeheerder APG nu ook in windenergie wil investeren vergemakkelijkt de financiering.

In een persbericht over de resultaten voor 2014 zegt het bedrijf zelf over de offshore-activiteiten voor olie, gas en wind:
Offshore olie & gas
De daling van de olieprijs in 2014 zal er voor zorgen dat het investeringsniveau van olie- en gasbedrijven wereldwijd zal afnemen. Dat betekent dat er vertraging ontstaat in de aanbesteding van nieuwe projecten. In 2014 heeft Van Oord zijn positie in de olie- en gassector op niveau kunnen houden. ‘De effecten van de olieprijsdaling zullen naar verwachting vooral in en na 2015 merkbaar worden. Ondanks de onzekerheden blijven wij voorzichtig positief. Ons beleid blijft gericht op vergroting van onze marktpositie in deze sector. Daarbij zullen we onder andere onze pijpenlegger Stingray inzetten op EPC-contracten. Ook is het besluit te investeren in een nieuw subsea rock installatieschip als de Bravenes; een signaal dat we vertrouwen hebben in dit segment op de lange termijn’, aldus Pieter van Oord.

Offshore wind
De divisie Offshore Wind Projects is in 2014 zeer sterk gegroeid, zowel in omzet als qua organisatie. De gunning van grote opdrachten aan Van Oord (Eneco Luchterduinen en Gemini) ligt hieraan ten grondslag. De projecten en de activiteiten in deze markt zijn wezenlijk anders dan die in de beide andere marktsegmenten Baggeren en Offshore olie & gas. Intern is hier op ingespeeld door aanpassing van de organisatie en het aantrekken en opleiden van werknemers met andere competenties. Kenmerkend voor deze markt is bovendien het relatief grote aandeel van onderaannemers en de relatief grote inkoop van materialen. De markt voor Offshore wind is nog volop in ontwikkeling. Een relatief onzekere factor blijft de politieke besluitvorming rondom de aanleg van grote windmolenparken op zee en de noodzakelijke overheidssteun voor dit soort projecten. Belangrijk is de politieke inspanning op Europees niveau om te blijven investeren in de opwekking van duurzame energie. Het Nederlandse Energieakkoord is een stimulans voor de doorontwikkeling van offshore wind projecten.’

Bronnen
Het Financieele Dagblad, 23 maart 2015: Windparken op zee groeimotor voor Van Oord (Registratie)
Persbericht Van Oord, 16 maart 2015: Sterke expansie voor Van Oord

 

Van Oord-video over 2014
(met een korte scene over offshorewind op 3’57”)
.

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.