Kamerdebat waardedaling woningen gaat ook over ‘btw-truc’ NAM

16 juni 2016Vandaag debatteert de Tweede Kamer over waardedaling van de woningen in het Groningse aardbevingsgebied. Minister Kamp zal ook gevraagd worden naar ‘btw-gesjoemel’ door de NAM, aldus de NRC.

Uit een bericht van de Tweede Kamer
‘(…) Woningen in het aardbevingsgebied Groningen zijn moeilijker verkoopbaar en verliezen waarde. De leefbaarheid in het gebied loopt achteruit en bewoners zijn regelmatig ontevreden over de schadeafhandeling. Dit blijkt onder andere uit onderzoeken van het Centraal Bureau voor de Statistiek, de Rijksuniversiteit Groningen en het Centrum Veilig Wonen. Tijdens het debat zullen Kamerleden met minister Kamp spreken over zaken als de afwikkeling van de aardbevingsschade en compensatie voor het waardeverlies aan de woningen. (…)’

Verder krijgt minister Kamp naar verwachting vragen over het vermeende gesjoemel met btw door de NAM, aldus de NRC. Dinsdag steunde een Kamermeerderheid een motie die volledig inzicht vraagt in de kwestie. Staatssecretaris Wiebes verwees door naar Kamp.

De NAM heeft mogelijk gedupeerde Groningers onder druk gezet om facturen voor schadeherstel op naam van de NAM te laten zetten. Zo zou het bedrijf de btw kunnen terugvragen. Minister Kamp schreef in een brief aan de Kamer: ‘Als de werkelijke opdrachtgever verzoekt om de factuur op naam van een derde te stellen kàn dit onder omstandig- heden een valse factuur zijn.’ Of dat zo is, moet het Openbaar Ministerie bepalen, stelt Kamp in de brief.

Uit het bericht van de NRC
‘(…) De NAM zegt dat zij na de ontstane ophef is gestopt met het op naam laten zetten van facturen als zij „niet rechtstreeks de opdrachtgever” van herstelwerkzaamheden is. Dat idee, zegt een woordvoerder, was niet bedacht uit fiscale motieven maar om bewoners administratieve rompslomp te besparen. Verder noemt de NAM de kwestie „een non-issue” want „we hebben in de iets meer dan tien gevallen waar het om gaat nooit btw teruggevraagd”. (…)’

Het debat is vanaf 11.15 uur live te volgen via video of audio.

Bronnen
Tweede Kamer, Debat over waardedaling woningen door aardbevingen
Stukken bij het debat
NRC, 15 juni 2016: Kamer wil opheldering over ‘btw-truc’ NAM
Kamerbrief Henk Kamp, 7 juni 2016: Btw-aftrek en facturering door NAM inzake afwikkeling aardbevingsschade

Foto: NAM

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.