Vandaag officiële opening nieuwe kolencentrale Maasvlakte

Vandaag officiële opening nieuwe kolencentrale Maasvlakte

21 april 2016 – Tijdens een besloten feestje wordt op de Maasvlakte vandaag de nieuwe kolencentrale ‘Maasvlakte Power Plant 3’ (MPP3) geopend. De centrale, eigendom van Uniper/E.ON, is feitelijk al enige maanden in gebruik. Milieuorganisaties zijn boos. Greenpeace heeft aangekondigd te gaan demonstreren.

De feestelijke opening is curieus getimed: één dag voor de ondertekening van de Akkoorden van Parijs over de terugdringing van de mondiale CO2-uitstoot. GroenLinks heeft de burgemeester van Rotterdam, Achmed Aboutaleb, gevraagd niet naar het feestje te gaan.

Aboutaleb kondigt kritische speech aan
Uit een bericht van RTV Rijnmond

‘(…) Aan de oproep van GroenLinks geeft burgemeester Aboutaleb geen gehoor. Hij gaat, maar het bedrijf kan wel rekenen op een kritische openingsspeech.
GroenLinks ziet liever dat de burgemeester zich aansluit bij de demonstranten van Greenpeace of dat hij afreist naar Den Haag om de sluiting van de kolencentrale zo snel mogelijk te regelen.
Raadslid Arno Bonte [GroenLinks]: “Het is een zwarte dag voor Rotterdam en de gezondheid van de Rotterdammers. We hadden de ambitie om de uitstoot te halveren in 2025 en dat halen we bij lange na niet.” (…)
Aboutaleb: “Ik zal tegen het bedrijf een heel kritisch betoog houden en duidelijk maken dat ze zo snel mogelijk moeten overgaan tot de bouw van een installatie om CO2 af te vangen.” (…)’

Minister Kamp: ‘Centrale past binnen de regels’
Uit een bericht van de NOS
‘(…)  “In zijn soort is dit een zuinige, effectieve en efficiënt draaiende centrale”, aldus Kamp. Later dit jaar opent een soortgelijke gebouw in de Groningse Eemshaven. “Het zijn kolencentrales waar een aantal jaar geleden toe besloten is. Toen zijn de vergunningen afgegeven dus ze mochten beide gewoon gebouwd worden.” Minister Kamp erkent dat kolencentrales niet de toekomst zijn. Hij benadrukt dan ook dat Nederland in 2050 moet zijn overgestapt op duurzame energie. “In die overgangsperiode zullen we nog veel fossiele energie nodig hebben en deze kolencentrale is daar een onderdeel van.” (…)’

(Nog) geen afvang en opslag CO2
Het was de bedoeling dat de nieuwe centrale CO2  zou afvangen en opslaan in lege gasvelden op de Noordzee. In december vorig jaar werd nog aangekondigd dat rond deze tijd zo’n 25% van de CO2-uitstoot zou worden afgevangen. Geleidelijk aan zou dat percentage verder worden opgevoerd. Maar de afvang en opslag (CCS) vindt in de MPP3 niet plaats. ‘Nog niet’, zegt Uniper, ‘omdat de benodigde subsidies nog niet rond zijn’.

Meningsverschil over waarom nog geen CCS
Uit een bericht van de NOS
‘(…) Het gaat om een dure techniek, die honderden miljoenen euro’s kost. Zowel de Europese Commissie als het Rijk hebben subsidie toegezegd.
Een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken noemt een andere oorzaak voor de vertraging bij het afvangen. Volgens EZ gaat het om het ontbreken van een vergunning, die nodig is om de CO2 op te slaan in het gasveld op de Noordzee. Die vergunning is nog steeds niet verleend. Dat komt omdat aanvankelijk een ander gasveld in beeld was, dat verder uit de kust ligt. Maar omdat dat te duur bleek te zijn, is later gekozen voor een ander gasveld dichterbij. Dat heeft het verlenen van de benodigde vergunning vertraagd. (…)’

Maar CCS móet
Uit een bericht van de NOS
‘(…) Klimaatdeskundige Leo Meyer benadrukt dat de ambities van het Parijse klimaatakkoord onhaalbaar zijn, zonder de techniek van CO2-opslag. Het overstappen op duurzame energiebronnen, als zon en wind, is niet voldoende, zegt hij. “Zonder daarnaast ook grootschalig CO2 op te slaan, gaat het niet lukken om de opwarming van de aarde in toom te houden, zoals we in Parijs hebben afgesproken. Dan zal de gemiddelde temperatuur zeker hoger uitvallen.” (…)’
Vorige week bleek uit een studie van Ecofys trouwens nog eens dat zelfs met de meest efficiënte kolencentrales (zoals de MPP3) voor het halen van de klimaatdoelen een ramp zijn.

Tweede Kamer wil eigenlijk alle kolencentrales dicht
Een meerderheid van de Tweede Kamer wil helemaal geen nieuwe kolencentrales, maar alle centrales sluiten. Sinds de nieuwe kolencentrales in gebruik zijn (Eemshaven en Maasvlakte) is de CO2-uitstoot gestegen. Bij het stoken van kolen ontstaat bijna twee keer zoveel CO2 als in gasgestookte centrales.

12 miljoen ton CO2 uit de nieuwe centrales
Uit een bericht van de NOS
‘(…) Naast de centrale op de Maasvlakte, van energiebedrijf Uniper, zijn er nog twee grote nieuwe kolencentrales in Nederland. Eentje in de Eemshaven, van RWE, en nog een op de Maasvlakte van energiebedrijf Engie. Mede door het recent in gebruik nemen van deze nieuwe centrales, is de uitstoot van CO2 in Nederland weer flink gestegen. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Emissie Autoriteit. In totaal stoten deze drie nieuwe kolencentrales ruim 12 miljoen ton CO2 uit, blijkt uit antwoord van de NEA op vragen van de NOS. Dat is ongeveer evenveel als van de vijf oudere kolencentrales, die dicht moeten (en voor een deel al gesloten zijn) volgens het Nationaal Energieakkoord. (…)’

COMMENTAREN (wordt geüpdatet)
Joop: Het gebeurt echt
‘(…) Je krijgt het gevoel dat je jezelf moet knijpen omdat je droomt, maar het gebeurt echt: terwijl wereldleiders zich klaarmaken voor de ondertekening van het klimaatakkoord in Parijs aanstaande vrijdag, wordt de dag daarvoor op de Maasvlakte ‘gewoon’ een nieuwe kolencentrale geopend. Minister Kamp vindt niet dat die kolencentrale de milieuafspraken schendt en zegt dat de energie die er wordt opgewekt ‘zo groen mogelijk is’. (…)’

Bronnen
NOS, 20 april 2016: Ondanks klimaatakkoord nieuwe kolencentrale, nog zonder CO2-afvang
NOS, 20 april 2016: Kamp: nieuwe kolencentrale past binnen de regels
RTV Rijnmond, 14 april 2016: Aboutaleb gaat naar openingsfeestje kolencentrale
Joop, 20 april 2016: Kamp verdedigt nieuwe kolencentrale alsof er niets aan de hand is

Zie ook
FluxEnergie, 4 april 2016: MPP3 – ‘Nederland heeft nu de schoonste kolencentrale ter wereld’
FluxEnergie, 4 april 2016: MPP3 – Wachten op groen licht voor CCS in Nederland
FluxEnergie, 4 april 2016: MPP3 – CEO Uniper-Benelux: ‘MPP3 weer sluiten gaat veel geld kosten’
FluxEnergie, 15 april 2016: Rapport: ‘Zelfs meest efficiënte kolencentrale ramp voor klimaat’
NOS, 9 december 2015: Nieuwe kolencentrale gaat toch CO2 opslaan in gasveld

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.