foto: Blue Corner / Tom Van Alphen

Veel belangstelling voor gratis aanbod ‘solar’ en ‘electric cars’ van TU Delft

De Technische Universiteit Delft heeft de twee miljoenste inschrijving voor haar gratis online cursussen (MOOCs) geregistreerd. Het aanbod van de TU Delft omvat nu 88 MOOCs. Solar Energy was de eerste en trok tot nu toe 216.000 aanmeldingen.

De aanmeldingen komen van 1,27 miljoen mensen uit de hele wereld; sommigen hebben meer dan een MOOC gevolgd. Twee jaar geleden, in juli 2016, passeerde de TU Delft de kaap van een miljoen inschrijvingen. Elk jaar ontwikkelt de TU een aantal nieuwe online cursussen. De oudere worden één of twee keer per jaar herhaald en tussendoor kunnen geïnteresseerden ze ook in eigen tempo volgen.

“Er is nog steeds veel belangstelling voor de MOOCs,”, constateert Rob Mudde, vicevoorzitter van de TU Delft. “Niet iedereen maakt de MOOC af, maar dat is ook niet ons doel of onze verwachting. Het is niet anders dan bij een vakboek: dat leest ook niet iedereen van kaft tot kaft, maar gaandeweg hebben ze wel wat geleerd. Dat vinden we belangrijk.”

Interactiever ‘on campus’ onderwijs

Ook de reguliere studenten van de TU Delft hebben voordeel van de MOOCs, want ze worden gebruikt om het onderwijs interactiever te maken. De studenten bereiden zich thuis voor aan de hand van de MOOC, zodat er in het college meer tijd is om moeilijke delen van de leerstof uit te leggen en er mee te oefenen.

De ervaring die de TU Delft opdoet met de MOOCs is ook het vertrekpunt voor meer vormen van innovatief onderwijs, voor diverse doelgroepen. Sinds een half jaar biedt de TU Delft bijvoorbeeld Professional Certificate Programmes aan, die vaak samen met bedrijven ontwikkeld worden met als doel hun medewerkers en andere werkende professionals bij te scholen. De programma’s bestaan uit enkele beknopte online cursussen. Waar MOOCs qua inhoud en vorm zijn gebaseerd op een regulier vak dat aan de TU wordt gedoceerd, zijn deze cursussen toegesneden op de behoefte van de werkende professional, zowel qua inhoud als in de duur.

Electric cars

Er zijn in deze categorie onder meer programma’s op het gebied van electric cars, railway engineering, design in health en leadership for engineers. Het programma electric cars is op dit moment het meest populair. Het is ontwikkeld in samenwerking met Dutch Innovation Centre for Electric Road Transport (Dutch-Incert). Docenten van de TU Delft en uit het bedrijfsleven delen er hun kennis. Tot nu toe heeft electric cars 40.000 deelnemers getrokken, waarvan er inmiddels 1.500 hun certificaat behaalden.

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.