Veenmoeras in Congo is een gigantische CO2-bom

Veenmoeras in Congo is een gigantische CO2-bom

13 januari 2017De Volkskrant bericht over een publicatie Nature waarin Britse en Congolese onderzoekers waarschuwen dat een veenmoeras in Congo een gigantische CO2-bom kan worden. 

Uit het bericht van de Volkskrant
‘(…) Als het gebied wordt drooggelegd voor palmolieplantages en houtkap komt bij de ontbinding van de plantenresten evenveel CO2 vrij als de VS in twintig jaar uitstoten. De Britse en Congolese onderzoekers, ondermeer van de universiteiten van Leeds en Londen, schatten dat het ontdekte veen 30 procent van alle tropisch veengebied in de wereld beslaat. Dat schrijven ze deze week in Nature.(…)
‘Dit lijkt me een reusachtige ontdekking’, zegt de Wageningse hoogleraar tropische bosbouw Pieter Zuidema. ‘Uit Indonesië weten we wat er gebeurt als dit soort gebieden worden drooggelegd. Bescherming lijkt me van groot belang.’ (…)
Veenland-onderzoeker dr. Ko van Huissteden van de Vrije Universiteit schat dat in het Congogebied evenveel koolstof opgeslagen is als in alle Europese venen samen. ‘Het verschil is dat onder tropische omstandigheden de uitstoot enorm snel gaat omdat de bacteriën floreren in de warmte.’ Op wereldschaal is de nieuw ontdekte koolstofvoorraad geen game-changer, zegt hij, in de permafrostbodems in de poolgebieden zit vijftig keer zoveel koolstof vastgelegd. ‘Maar voor de positie van Afrika in de internationale klimaatbesprekingen is dit zeker van groot belang.’
Met de vondst staan de Democratische Republiek Congo en het aangrenzende Congo-Brazzaville meteen tweede en derde op de lijst van landen met grote veenlanden. Indonesië voert die lijst aan. Langs de randen van het gebied in Congo wordt inmiddels op grote schaal palmolie verbouwd. Daartoe zijn flinke delen al wel drooggelegd. (…)’

Bronnen
De Volkskrant, 13 januari 2017: Congo leeft zonder het te weten op een CO2-bom
Nature, 11 januari 2017: Age, extent and carbon storage of the central Congo Basin peatland complex 
Foto: Greenpeace

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.