Venezuela in het donker door energiecrisis

28 april 2016Venezuela kampt met een grote energiecrisis, omdat door droogte de waterkrachtcentrales niet werken. Verder heeft het land door de lage olieprijs bijna geen inkomsten, dus gebrek aan alles. Er gaan stemmen op om President Maduro af te zetten.

Door het klimaatfenomeen El Niño heerst grote droogte in onder meer Venezuela. Omdat het waterpeil in de stuwmeren te laag is, werken de waterkrachtcentrales niet en heeft het land een fors stroomtekort. Om stroom te sparen, hoeven ambtenaren de komende twee weken alleen op maandag en dinsdag te werken.

Uit een bericht van de Volkskrant
‘(…) De winkels mogen sinds februari nog maar vier uur per dag open, en begin deze maand deed Maduro een oproep aan vrouwen om hun haar niet te föhnen, ‘of alleen bij heel speciale gelegenheden’. Verder besloot hij de klok een half uur vooruit te zetten zodat het ’s avonds langer licht blijft. (…)’

Uit een bericht van Trouw
‘(…) Het energietekort verergert de economische situatie van het land. Venezuela gaat gebukt onder een economische crisis onder meer door de daling van de olieprijs. Olie is het belangrijkste exportproduct van het Zuid-Amerikaanse land.(…)’

De situatie doet de populariteit van de toch al niet zo geliefde president geen goed. Tegenstanders zijn begonnen met het verzamelen van handtekeningen om zijn afzettingsprocedure in gang te zetten, aldus de Volkskrant. Daarvoor is uiteindelijk de steun van 4 miljoen Venezolanen nodig. Of die er komst, valt te bezien, aldus de Volkskrant. Niet iedereen zal durven tekenen uit angst voor represailles en de zittende regering kan het proces flink dwarsbomen.

Bronnen
Volkskrant, 28 april 2016: Stroomtekort drijft de man met de snor in het nauw (via Blendle)
Trouw, 28 april 2016: Venezolaanse ambtenaar werkt nog maar twee dagen per week
Financial Times, 27 april 2016: Venezuela civil servants put on two-day week to cut power usage

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.