Verandering en uitverkoop bij Shell, maar deal BG gaat door

Verandering en uitverkoop bij Shell, maar deal BG gaat door

5 november 2015 De organisatie van Shell gaat op de schop en het olieconcern doet onderdelen ter waarde van 30 miljard in de uitverkoop. Maar het dividend blijft op peil en de overname van British Gas gaat ook gewoon door.

Dat maakte Shell bekend op de Shell Management Day, waar CEO Ben van Beurden de plannen van Shell  toelichtte. Het bedrijf leed afgelopen kwartaal een verlies van 7,4 miljard dollar, het grootste verlies in 16 jaar tijd. Door de aanhoudend lage olieprijs moest Shell eerder al schrappen in de kosten. Nu komt daar een grote reorganisatie overheen.

Uit een bericht van BNR
‘(…) “De lage olieprijzen zorgen voor een grote verandering in onze sector. Ik ben vastbesloten dat Shell daarin voorop loopt en er uit komt als een meer gefocust en concurrerender bedrijf”, zegt bestuursvoorzitter Ben van Beurden. (…)’

Organisatie
De organisatie van Shell verandert. Er komen drie divisies:
Een gasdivisie, met daarin ook British Gas dat volgens planning binnenkort bij Shell hoort. Deze divisie komt onder leiding van de Nederlander Maarten Wetselaar.
Alle onconventionele olie- en gasactiviteiten, zoals schaliegas, schalie-olie en teerzandolie, komen in de tweede pijler.
En in de derde divisie komen alle conventionele olie- en gaswinningsactiviteiten.

Verkoop
‘Vorig jaar en dit jaar stootte Shell voor in totaal 20 miljard dollar aan onderdelen af’, aldus BNR. Shell verkoopt in de komende drie jaar nog eens 30 miljard aan bezittingen.

Uit een bericht van de Volkskrant
‘(…) Welke bezittingen in aanmerking komen voor verkoop wilde Van Beurden niet zeggen. “Het zou slecht koopmanschap zijn om vooraf aan te kondigen wat in de etalage wordt gezet.” (…)’

Snijden in de kosten
Shell gaat verder snijden in de kosten. Investeringen werden al teruggeschroefd, dat blijft de komende jaren zo. ‘Er werd voor dit jaar een kostenbesparing van 11 miljard dollar aangekondigd’, zo meldt NRCNext.
Dit jaar werden al 7500 banen geschrapt bij Shell. Wat de voorgenomen kostenbesparingen, de verkoop van onderdelen en de overname van British Gas betekent voor eventueel verlies van meer banen, deelde Shell nog niet mee.

Dividend op peil
Shell blijft herhalen: de aandeelhouders krijgen hetzelfde dividend.

Uit een bericht van Trouw
‘(…) Shell beknibbelt dit jaar niet op zijn dividend en volgend jaar ook niet. In 2017 hervat het bedrijf zelfs weer de inkoop van eigen aandelen, Shell wil daar in drie jaar tijd 25 miljard dollar aan spenderen. Blijkbaar verwacht Shell tegen die tijd veel geld over te hebben. (…)’

Overname BG niet in gevaar
Ook bij een lage olieprijs, is de overname van British Gas een verstandige beslissing, stelt Shell. BG is nu minder waard, maar Shell wijst op de sterkere focus op gas die het bedrijf krijgt met de overname. En door de overname, kan worden bezuinigd op behuizing en ondersteunende diensten.

Uit een bericht van Trouw
‘(…) Bovendien hoeft Shell minder geld uit te geven aan de speurtocht naar nieuwe olie- en gasvelden. Die heeft het met het inlijven BG deels al binnen. (…)’

Uit een bericht van de Telegraaf
‘(…) Shell denkt een miljard extra aan voordelen te kunnen peuren uit de overname van het Britse gas- en oliebedrijf BG Group. De investering die bij de aankondiging in april € 64 miljard waard was, levert geen $2,5 miljard maar $3,5 miljard aan synergiewinst op, zei ceo Ben van Beurden dinsdag. (…)’

Goed rapport voor Van Beurden
Shell-topman Ben van Beurden heeft sinds zijn aantreden in 2014 geen gunstige wind gehad: de lage olieprijs, de stop van grote projecten in de diepe zee bij Alaska en de Canadese teerzanden en nu verlies in het derde kwartaal. Maar van experts krijgt hij toch een goed rapport, aldus PZC.

Uit een bericht van PZC
‘(…) Maar onder beleggers en kenners is er geen spoor van kritiek. Integendeel, zijn aanpak wordt geprezen. “Onder zijn voorganger Peter Voser verslechterde het rendement van Shell. Van Beurden heeft dat probleem vanaf het begin overtuigend en voortvarend aangepakt”, zegt Thijs Berkelder, analist bij ABN Amro. (…)’

Quirijn Mulder van ING prijst Van Beurden om het feit dat hij stopte met tegenvallende projecten en minder nieuwe projecten opstart. “Shell heeft een paar maanden aangekeken of de olieprijs zich zou herstellen. Maar nu dat niet het geval is grijpen ze in. Dat doet Van Beurden goed”, aldus Mulder in PZC.

Bronnen
NRCNext, 4 november 2015: Shell: overname BG slaagt ook bij lage olieprijs (via Blendle)
Volkskrant, 4 november 2015: Shell verkoopt bezit om dividend veilig te stellen (via Blendle)
PZC, 4 november 2015: Grote uitverkoop bij Shell (via Blendle)
Shell, 3 november 2015: Appointment of Maarten Wetselaar as Integrated Gas Director
BNR, 3 november 2015: Shell grijpt in vanwege lage olieprijzen
Trouw, 3 november 2015: Shell blijft bij overname BG (via Blendle)
Telegraaf, 3 november 2015: Shell verdedigt overname BG
PZC, 30 oktober 2015: Ondanks slechte cijfers goed rapport voor topman Shell

Foto: Ben van Beurden (Shell)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.