Verkiezingen – Jongerenorganisaties vragen op ‘klimaatkandidaten’ te stemmen

Verkiezingen – Jongerenorganisaties vragen op ‘klimaatkandidaten’ te stemmen

1 februari 2017 ‘Jongeren, ongeacht politieke kleur, vinden dat het tijd is voor klimaatactie en eisen dat de politiek hier meer aandacht aan gaat besteden.’ De Jonge Klimaatbeweging begint vandaag een campagne #KlimaatKandidaat.

Uit het persbericht van De Jonge Klimaatbeweging
‘(…) De campagne is een initiatief van de Jonge Klimaatbeweging die de stemmen van 33 jongerenorganisaties bundelt om jongeren meer inspraak in klimaat en duurzaamheidsbeleid te geven. De campagne wil iedereen de optie geven om duurzaam te stemmen binnen de partij van hun voorkeur.

Klimaatprobleem ondergesneeuwd
In het huidige debat is er te weinig aandacht voor het klimaatprobleem vinden de organisatoren. “Klimaatverandering verdient prioriteit. Dit is een gigantische uitdaging en als er niet snel serieuze stappen worden genomen zitten wij straks met de rotzooi. President Obama zei niet voor niets: we zijn de eerste generatie die de gevolgen van klimaatverandering meemaakt en de laatste generatie die er iets tegen kan doen”, aldus Koen Helwegen, mede-organisator van de campagne.

Op www.klimaatkandidaat.nl staan alle geselecteerde politci evenals meer informatie. De initiatiefnemers hopen zoveel mogelijk stemmers, jong en oud, te overtuigen op een KlimaatKandidaat te stemmen. Mensen kunnen aangeven op hun klimaatkandidaat te stemmen door zich op aanwezig te zetten bij het Facebook event “Ik stem op mijn #KlimaatKandidaat”. Zo laten stemmers direct zien dat klimaat een belangrijk thema voor hen is.

Debat op 1 maart
Onderdeel van de campagne is een debat tussen de klimaatkandidaten op 1 maart in Utrecht.  Het doel is om op deze manier ook een inhoudelijke discussie rond de energietransitie en duurzaamheid op gang te brengen. “Elke politieke partij geeft een eigen invulling aan duurzaamheid. We zullen alle verschillende ideeën hard nodig hebben, maar de gesprekken over oplossingen zijn tot nu toe te beperkt”, aldus de Jonge Klimaatbeweging.

Momentum
De #KlimaatKandidaat campagne is niet het eerste initiatief rond duurzaamheid en de verkiezingen. Eerder werd er al een klimaatlabel uitgebracht en riep een consortium van bedrijven op tot een klimaatminister in het nieuwe kabinet. Ook onder jonge mensen is er steeds meer aandacht voor het klimaat en de verkiezingen, merken de jongeren achter de campagne. Koen: “Dingen zijn in beweging, er is momentum. We verwachten met deze campagne dan ook echt impact te maken en hopen tienduizenden jongeren te bereiken.”

Alle KlimaatKandidaten
CDA: Agnes Mulder (13)
GL: Paul Smeulders (13)
D66: Arend Meijer (25)
PvdA: Sharon Dijksma (4)
VVD: Dennis Wiersma (11)
CU: Carla Dik Faber (4)
PvdD: Ines Kostic (28)
50Plus: Theun Wiersma (11)
SGP: Hans van ‘t Land (24)
SP: Sandra Beckerman (6)
PVV: Dion Graus (11)

Over de Jonge Klimaatbeweging
De Jonge Klimaatbeweging is in 2016 ontstaan uit het jongeren klimaat manifest voor de COP 21 in Parijs. Het manifest is door 33 jongerenorganisaties uit alle hoeken van de samenleving ondertekend, van het Hindoe Studenten Forum Nederland tot de Jongerenambassadeur voor seksuele en reproductieve gezondheid en rechten. De beweging fungeert als netwerk en samenwerkingsplatform om de betrokkenheid van Nederlandse jongerenorganisaties bij het thema klimaat te vergroten en de stem van jongeren binnen de samenleving te versterken. (…)’

Bronnen
De Jonge Klimaatbeweging, persbericht, 1 februari 2017: Elf KlimaatKandidaten voor komende Tweede Kamerverkiezingen bekend [Geen URL opgegeven; website Jonge Klimaatbeweging]

FB event
Website campagne 
Website JKB
Facebook
Twitter
Instagram: jongeklimaatbeweging

Op de foto v.l.n.r.: Sandra Beckerman (SP), Sharon Dijksma (PvdA), Carla Dik Faber (CU), Dion Graus (PVV), Ines Kostic (PvdD), Hans van ‘t Land (SGP), Arend Meijer (D66), Agnes Mulder (CDA), Paul Smeulders (GL), Dennis Wiersma (VVD) en Theun Wiersma (50plus)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.