Verkoop Urenco: ‘Nederland ligt dwars’

Urenco start verrijking uranium weer op

15 oktober 2015 – Wordt Urenco wel of niet verkocht? Nederland, een van de eigenaren, zou dwarsliggen bij de plannen van de andere aandeelhouders om Urenco te verkopen. LAKA, het documentatiecentrum van de anti-kernenergiebeweging, meldt wat er aan de hand zou kunnen zijn.

Uit het bericht van LAKA
‘(…) Britse en Duitse ambtenaren gaan deze week overleggen over hoe de impasse over de verkoop van Urenco kan worden doorbroken. Volgens Sky News ligt vooral Nederland dwars over voorwaarden van verkoop: “securing the approval of the third investor – the Dutch state – is proving excessively complex.” Vorige week maandag waren in Den Haag gesprekken tussen Nederlandse en Duitse ambtenaren, maar daar is nog niets over bekend geworden. Het Verenigd Koninkrijk hoopt 3 miljard euro te verdienen met de verkoop van haar derde-deel en het hele Urenco-concern moet ongeveer 10 miljard opbrengen. Maar voor verkoop van (een deel) van het bedrijf is de toestemming nodig van alles drie aandeelhouders: de Britse en Nederlandse Staat en de Duitse bedrijven (die samen een derde deel bezitten) E.On en RWE.

Ook in Nederland wordt al een aantal jaren gepraat over het verkopen van haar deel, maar is het enthousiasme daarvoor in de Kamer niet groot. Minister van Financiën Dijsselbloem heeft in mei 2013 een brief met het voornemen te verkopen naar de Kamer gestuurd, maar zelfs zijn eigen partij (de PvdA) heeft veel twijfel. Veel hangt af van de voorwaarden die de nieuwe eigenaars opgelegd krijgen, maar daar hangt ook juist de opbrengst vanaf: hoe meer voorwaarden, hoe lager de opbrengst dat is de discussie.

Minister Dijsselbloem heeft op 1 september aangekondigd een wetsvoorstel naar de Kamer te sturen waarin dan de voorwaarden voor verkoop moeten worden geregeld: “Wij leggen op dit moment de laatste hand aan wetgeving om de publieke belangen veel beter te borgen. (…) Als de Kamer er op basis van dit wetsvoorstel vertrouwen in zou hebben dat wij de publieke belangen goed hebben geborgd, kan daarna een zelfstandige afweging worden gemaakt. Het kabinet zal die afweging overigens ook nog definitief moeten maken, willen wij vervolgens privatiseren of niet.”

Onderhandelingen in beslissende fase?
Wanneer dat wetsvoorstel komt, is onbekend, maar uit deze berichten lijkt dat dat nog even kan duren, want, zo nemen we aan, daar zal eerst overeenkomst met de partners over moeten zijn –anders heeft een wetsvoorstel niet zo veel zin. Dat de gesprekken komende week tussen VK en Duitsland zijn, dus zonder Nederland, lijkt er op te wijzen dat deze landen onderling kijken of ze aan de Nederlandse voorwaarden gaan voldoen.

Daarom lijken de onderhandelingen in een beslissende fase: gaan VK en Duitsland akkoord met de Nederlandse voorwaarden dan kan het snel geregeld zijn. Als ze dat niet doen (vooral het Verenigd Koninkrijk wil gewoon zo veel mogelijk geld ophalen met de verkoop), zal het misschien wel helemaal niet door gaan. Een van de drie kan niet zo maar haar aandeel verkopen, daar moeten de andere twee akkoord mee gaan.

Mogelijke kopers?
De meest voor de handliggende koper is het Franse Areva, die hebben per slot van rekening al een samenwerkingsverband met Urenco. Areva is de enige mogelijke Europese kandidaat en daarom alleen al ws ieders voorkeur. Maar probleem is dat Areva in grote financiële problemen zit: vorig jaar 4,8 miljard euro verlies en een enorme waardedaling op de beurs. Verder Cameco, het Canadese uraniummijnbouw bedrijf en Mitsubishi het Japanse technologie bedrijf met een enorme kernenergiepoot. Maar er schijnen ook een aantal private investeringsfirma’s belangstelling te hebben: Apax Partners, Carlyle and KKR.
Alle drie aandeelhouders hebben banken in dienst om de mogelijk verkoop te begeleiden: VK Morgen Stanley, de Duitse bedrijven Bank of America Merrill Lynch en Nederland heeft ABN Amro ingehuurd. (…)’

Bronnen
LAKA, 12 oktober 2015: Verkoop Urenco: ligt Nederland dwars?
Sky News, 12 oktober 2015: Ministers Bid To Unblock £10bn Urenco Sale
Brief minister Dijsselbloem aan Tweede en Eerste Kamer, 23 mei 2013: Kamerbrief over voorgenomen verkoop aandelen URENCO (pdf, 6 pag., 127 kB)
Zie ook
The BusinessDesk, 12 oktober 2015: Government ‘looking to revive Urenco sale plan’
Nu.nl, 22 januari 2015: Overijssel is tegen privatisering van uraniumverrijker Urenco

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.