Verlaging gaswinning – Gasprijs omhoog, omzet NAM omlaag

20 april 2017Nadat demissionair minister Kamp aankondigde de gaswinning in Groningen met tien procent te verlagen, steeg de gasprijs, aldus de Telegraaf. In het FD berekent rekenmeester Bartjens wat de gevolgen zouden zijn voor de omzet van de NAM.

De gasprijs stijgt ‘stevig’ nadat demissionair minister Kamp het advies van het Staatstoezicht op de Mijnen opvolgde en de gaswinning in Groningen vanaf oktober met tien procent verlaagt, aldus de Telegraaf.

Uit het bericht van de Telegraaf
‘(…) De voor Nederland relevante TTF-gashandelsprijs steeg in vijf dagen 4% naar €17,19 per eenheid. Volgens leverancier Nuon komt dit deels door de verrassende aankondiging van het demissionaire kabinet om de grens van 24 miljard kubieke meter winning te verlagen. De toename op de spotmarkt is zeker toe te wijzen aan dit besluit, bevestigt econoom Hans van Cleef (ABN Amro). De kou droeg bij aan de verhoogde vraag naar gas, zegt hij. (..)’

Nuon verwacht niet dat de stijging van de gasprijs doorzet; op de lange termijn zou er genoeg gas zijn, aldus de Telegraaf.

In het FD berekent rekenmeester Bartjens wat de verlaging van de gasproductie met de cijfers van de NAM doet. Er is geen jaarverslag van de NAM, dus hij leidt de cijfers af.

‘(…) Energiebeheer Nederland (EBN) heeft een belang van 40% in de Nederlandse gasvelden. Afgelopen jaar daalde de omzet van EBN naar € 3,1 mrd. Dat impliceert dat de omzet van alle Nederlandse gasvelden in 2016 uitkwam op € 7,8 mrd.
Het Groningenveld was goed voor zo’n tweederde van het Nederlandse gasvolume. Dat vertegenwoordigt dan een omzet van € 4,7 mrd. Daarvan gaat 40% naar EBN, en het overige naar de NAM. Dus dat is zo’n € 2,8 mrd voor ‘Assen’.  Alleen werd er afgelopen jaar nog 27 miljard kuub gas gewonnen. Vanaf komend jaar is dat 21,6 miljard kuub. Bij gelijkblijvende gasprijzen is de omzet voor de NAM uit het Groningenveld dan net iets meer dan € 2,2 mrd. (…)’

Aan de andere kant staan, naast de operationele kosten, de miljarden voor herstel in het aardbevingsgebied.

‘(…) De Nederlandse Praktijk Richtlijn schatte twee jaar geleden dat het € 6,5 mrd zou gaan kosten om alle huizen in het getroffen gebied aardbevingsbestendig te maken. Adviesbureau Spring Associates raamde een jaar geleden dat de NAM tot 2020 maximaal € 3,9 mrd zou moeten investeren. (…)’

Bronnen
Telegraaf, 20 april 2017: Stap kabinet stuwt gasprijs (via Blendle)
FD, 19 april 2017: NAM niet leuk meer (registratie)
FluxEnergie, 18 april 2017: Gaswinning Groningen gaat omlaag – Minister volgt advies SodM

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.