Verlieslijdend Delta hoopt ontslagen te beperken

Verlieslijdend Delta hoopt ontslagen te beperken

8 april 2016 – Waar het verlieslijdende Zeeuwse energiebedrijf Delta onlangs nog waarschuwde 800 banen te moeten schrappen, hoopt het bedrijf het aantal ontslagen nu tot 200 banen (van de 1700) te kunnen beperken.

Het bedrijf lijdt fors verlies (afgelopen jaar meer dan 110 miljoen euro) en gaat zeer onzekere tijden tegemoet.  Het bedrijf is eigendom van de provincie Zeeland en Zeeuwse gemeenten.
Door de splitsingsplicht neemt het bedrijf binnenkort afstand van het netwerkbedrijf. Ook het afscheid nemen van het waterbedrijf staat vast. Maar Delta hoopt ook de verliesgevende kerncentrale te kunnen verkopen (als is de kans niet groot daar een koper voor te kunnen vinden, reden waarom ‘nationalisatie’ al is geopperd). De gasgestookte Sloecentrale in Vlissingen-Oost zou gered moeten worden met een financiële buffer (in de vorm van een lening van 200 mln euro). Er komt ook een ‘klantenstop’ voor de groot-zakelijke markt, omdat daar de stroom onder de kostprijs wordt verkocht.

Herstructureringsplan
Uit het persbericht van Delta over de jaarcijfers 2015

‘(…) DELTA bereidt zich op dit moment voor op een herstructurering. Dit jaar nog komt het bedrijf met een plan om de onderdelen apart te herkapitaliseren en/of te verkopen. Hoewel dit plan streeft naar behoud van maximale duurzame werkgelegenheid zal in elk scenario voor de toekomst van DELTA werkgelegenheid verdwijnen.  (…) Met de verkoop van Indaver en windpark Kreekraksluis is de schuldpositie van DELTA halverwege 2015 tot nul gereduceerd. Mede als gevolg van het effect op het werkkapitaal van de snel lager geworden energieprijzen is deze schuldpositie weer opgelopen in de tweede helft van het jaar. Structureel herstel van de energiemarkt is nog steeds niet in zicht. (…) In het afgelopen jaar kwam de jarenlange strijd van DELTA tegen de gedwongen splitsing tot een eind. (…) DELTA moet op uiterlijk 1 juli 2017 gesplitst zijn. De hieraan gerelateerde bredere herstructurering zal in belangrijke mate in 2016 reeds vorm krijgen. (…)’

Herstructurering: ‘kaalplukken productiebedrijf’
Uit een bericht van de Volkskrant

‘(…) Te grote risico’s bij de inkoop van gas hebben geleid tot een strop van ruim 150 miljoen euro, waardoor het bedrijf over 2015 voor het eerst rode cijfers schrijft. Met de verkoop van een windpark en de afvalverwerkingstak wist Delta wel de schulden aanzienlijk te verlagen. (…) Los van het verkeerd inkopen van gas, liggen de grootste problemen bij de productie van stroom. Door de lage elektriciteitsprijs lijden de gas- en kerncentrale fors verlies. Volgens Delta zijn de financiële problemen dan ook het gevolg van de slechte omstandigheden op de energiemarkt. (…) Door de aanhoudende slechte situatie op de energiemarkt zal na de herstructurering snel een permanente oplossing bedacht moeten worden voor het kaalgeplukte productiebedrijf. Kopers staan, met de problematische kerncentrale in de boedel, niet in de rij. Met de regering wordt gezocht naar een structurele oplossing, zodat in 2033 in ieder geval 600 miljoen euro beschikbaar is voor de ontmanteling van de nucleaire centrale in Borssele. (…)’

Gasgestookte Sloecentrale ‘veroorzaker verlies’
Uit een bericht van omroep Zeeland
‘(…) Veroorzaker van het verlies is voor een groot deel de gasgestookte Sloecentrale in Vlissingen-Oost. Het energiebedrijf moest in totaal 154 miljoen euro afschrijven op het gasnetwerk, de gasopslag in Groningen en de centrale. Die laatste is door goedkopere concurrentie op de energiemarkt slechts voor de helft van de tijd in bedrijf. (…)’

Hoe verder met Delta?
Uit een interview van het FD met Frank Verhagen (tijdelijk CEO na het opstappen van Arnoud Kamerbeek wegens een salarisrel)
‘(…) Volgens de tijdelijke topman zijn er ‘verschillende scenario’s’ mogelijk. ‘Die gaan we bespreken met onze aandeelhouders en andere partijen, en eind deze maand komt daar meer over naar buiten.’ ‘De kern van ons bedrijf is het opwekken van energie. Maar voor het commercieel opwekken van stroom geldt nu: zonder subsidies draai je verlies. In 2009 lag de energieprijs op € 83 per megawattuur. Nu is dat € 26. Iedere euro minder scheelt alleen al onze kerncentrale € 4 mln aan winst.’ (…)
‘Gas is verlieslatend. Voor de twee centrales die we hebben, zijn nu geen kopers. Voor de verkoop van de kerncentrale gelden verschillende restricties. Gezien die restricties zijn er geen geïnteresseerden. Dus wat er uiteindelijk met Borssele moet gebeuren, zal ook op ministerieel niveau worden besloten. Nationalisatie is een erg extreem scenario en minister Kamp heeft zich daar al tegen uitgesproken.’ (…)’

 

Bronnen
Delta, persbericht jaarcijfers, 7 april 2016: DELTA bereidt zich voor op nieuwe structuur
De Volkskrant, 8 juli 2016: Delta moet banen schrappen (via Blendle)
Omroep Zeeland, 7 april 2016: Verlieslijdend Delta verwacht minder ontslagen
Omroep Zeeland, 7 april 2016: Miljoenenverlies voor energiebedrijf Delta
FD, 7 april 2016: ‘Centrales lijden verlies, maar ze nu uitzetten is de duurdere keuze’ (Registratie)
Foto: still uit een reportage van Omroep Zeeland bij een Zeeuwse demonstratie vorig jaar in Den Haag (tegen de gedwongen splitsing)

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.