Vermeend en Van der Ploeg: ‘Investeer grootscheeps in duurzaam’

160425-VermeendEnVanderPloeg
25 april 2016 –
In De Telegraaf doen de oud-bewindslieden Willem Vermeend en Rick van der Ploeg een indringende oproep om grootscheeps te investeren in een duurzame energiehuishouding. Ze richten zich in feite al tot een volgend kabinet.

Uit hun bijdrage in De Telegraaf
‘(…) Voor een nieuw kabinet ligt hier een unieke kans om de Nederlandse economie in samenwerking met het bedrijfsleven om te bouwen tot een groene smart economie. De opstellers van de verkiezingsprogramma’s die daarmee nu aan het werk zijn, moeten traditionele recepten vergeten en volop in zetten op een radicale verbouwing waarmee een groene en slimme economie wordt gerealiseerd: hét nieuwe internationale visitekaartje van Nederland. Bij die verbouwing gaat het om investeringen in hernieuwbare energie, schoon elektrisch vervoer, isolatieprogramma’s voor woningen en gebouwen, zoals recent bepleit door Bouwend Nederland en energie-plus nieuwbouw.

Daarnaast moet er in de smart industry fors worden geïnvesteerd in energie-arme productieprocessen en onderzoek naar zogenoemde doorbraaktechnologie waarmee we versneld afscheid kunnen nemen van het tijdperk van de fossiele brandstoffen. Slimme green tech start-ups kunnen daarbij een belangrijke rol spelen. De voordelen van deze verbouwing zijn groot. Naast een gezondere leefomgeving krijgen we een groene economie die minder afhankelijk wordt van het buitenland, meer banen kan scheppen en tot de slimste van de wereld behoort.

Ons advies aan alle opstellers van verkiezingsprogramma’s: begin snel helemaal opnieuw en kom met een bouwtekening voor de echte toekomst van ons land en die is groen en slim. (…)’

Willem Vermeend was staatssecretaris (Financiën, ’94-’00) en minster van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (’00-’02). Hij is nu hoogleraar aan de Universiteit van Maastricht.
Rick van der Ploeg, econoom, was staatssecretaris voor cultuur en media in het kabinet Kok-II en is nu hoogleraar aan de VU Amsterdam en aan de Universiteit van Oxford.

Bronnen
De Telegraaf, 24 april 2016: Groen en slim groeien (via Blendle)
Foto’s: stills uit interviews Universiteit van Maastricht

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.