Verzekeraar Interpolis waarschuwt voor risico’s zonnepanelen

Verzekeraar Interpolis waarschuwt voor risico’s zonnepanelen

13 maart 2017Verzekeraar Interpolis waarschuwt voor de risico’s van zonnepanelen: brand, van het dak waaien, ontploffing van een aangesloten accu. Interpolis geeft wat tips en pleit voor regelmatige controles.

Raymond van der Heide, risicodeskundige bij Interpolis, geeft de waarschuwing op Business Insider. Hij geeft daarbij overigens geen aantallen van calamiteiten met zonnepanelen.
Uit het bericht op Business Insider
‘(…) Als de panelen niet goed bevestigd zijn, en de hele installatie (inclusief omvormer en eventuele accu’s) niet regelmatig door een onafhankelijke specialist gecontroleerd wordt, dan kunnen er nare situaties ontstaan. (…)

Plaatsing

De plaatsing van zonnepanelen is de eerste risicofactor. Niet ieder dak is er even geschikt voor. Past het paneel niet bij het dak, dan loop je goede kans op lekkage na een tijdje, zeker als er een vracht sneeuw op het dak belandt. Daarnaast moeten de panelen zo geplaatst zijn dat er goede ventilatie mogelijk is (er moet lucht onderdoor kunnen stromen). En ze moeten natuurlijk zo degelijk bevestigd zijn, dat ze windkracht 9 of 10 aankunnen. (…)

Driejaarlijkse onafhankelijke controle
Ik zou de panelen en toebehoren na installatie altijd door een onafhankelijke specialist laten checken. Want door de populariteit van zonne-energie zijn er nogal wat installatiebedrijven in de markt gesprongen, die niet goed weten hoe het moet.
Zo’n onafhankelijke controle beveel ik ná installatie sowieso minimaal eens per drie jaar aan. Zie het als een APK voor je auto. Voor installaties van zonne-energie bestaat helaas geen ‘APK-keuring’, terwijl dat geen slecht idee zou zijn, omdat de technologie tamelijk nieuw is en nog niet ontdaan van alle kinderziektes. De eerste jaren zal het meestal goed gaan, maar daarna lopen de risico’s flink op.

Risico op brand
Het grootste risico op brand (naast een mogelijke ontploffing van een aangesloten accu) vormt de omvormer, of wisselrichter. Dat is het apparaat dat de gelijkspanning van de zonnecollectoren omzet in wisselspanning. Zo’n omvormer moet geïnstalleerd worden op een plaats met voldoende ventilatie, zonder brandbare opslag en in een brandwerend, gescheiden compartiment. Staat hij binnen, zorg dan voor een goede rookmelder.
Zoals gezegd: wie meer zonne-energie produceert dan hij zelf nodig heeft, krijgt daarvoor betaald door het energiebedrijf. Maar de prijs houdt niet over. Daarom slaan steeds meer zonne-energieproducenten hun overtollige zonne-energie op in accu’s. Accu’s zijn gevaarlijke dingen. De accu’s in auto’s zijn door honderd jaar innovatie tegenwoordig redelijk veilig, maar voor nieuwe typen accu’s geldt dat veel minder. Neem de accu’s van de Boeing Dreamliner. Die haalden een paar jaar geleden het nieuws omdat ze regelmatig in de fik vlogen. Ook de accu’s voor zonne-energie zijn nog niet uit de kinderziektefase. Ook hiervoor geldt daarom: laat ze periodiek controleren.

Tips

(…) Neem de volgende tips in acht:

  1. Laat een onafhankelijke specialist een check doen direct na installatie
  2. Plaats een rookmelder in de ruimte van de omvormer (en eventuele accu’s)
  3. Al is het niet verplicht: regel periodiek, bijvoorbeeld eens per drie jaar een ‘APK-keuring’ voor de gehele installatie
  4. (voor leveranciers:) Voorzie de apparatuur van een storings- en onderhoudsmelder
  5. (voor installateurs:) Informeer de klant goed over nut en noodzaak van goed onderhoud. Op die manier borg je de veiligheid, maar ook de toekomst van je eigen bedrijf
  6. Neem in het systeem vlamboogdetectie op, met automatische uitschakeling van betreffende string. Zorg voor signalering, zodat actie kan worden ondernomen. Deze detectie is evt. te combineren met aardlekmonitoring en isolatiebewaking
  7. Overweeg de aanschaf van zogenaamde micro-omvormers of power optimizers, deze reduceren een aantal problemen. (…)’

Brandweer moet opletten bij blussen

Uit een bericht van Greenem (een leverancier)
‘(…) In één specifieke situatie kan er wel een gevaarlijke situatie ontstaan: wanneer er brand uitbreekt in een huis, dan schakelt de brandweer de hoofdschakelaar van de elektriciteitsvoorziening uit. Wanneer dit gebeurt op een zonnige dag, zullen de zonnepanelen elektriciteit blijven opwekken terwijl ze dit niet kwijt kunnen. In dat geval is het belangrijk dat de brandweer weet dat er zonnepanelen zijn ivm het blussen van het dak.
Er is ook oplossing voor handen. De micro-inverters van onder meer Femtogrid hebben slimme elektronica aan boord die een dergelijke opbouw van voltage detecteren, direct een (of meerdere panelen) kunnen afsluiten wanneer dit nodig is. (…)’

 

Bronnen
Business Insdider, 10 maart 2017Raymond van der Heide (Interpolis): ‘Lekkage en brand door slecht onderhoud zonnepanelen’
Greenem, 20 augustus 2015: Broodje aap verhalen zonnepanelen
Foto: Essent

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.