Foto: Daniel Suy

Vier miljoen euro Vlaams geld voor bio-ethanolproject Arcelormittal

Philippe Muyters.

De Vlaamse regering geeft C-Shift een subsidie van 4 miljoen euro voor een project om de afvalgassen van staalbedrijf Arcelormittal in het havengebied van Gent om te zetten in bio-ethanol. C-Shift is een dochteronderneming van Arcelormittal.

Tijdens hun processen voor de productie van staal stoten de hoogovens van Arcelormittal onvermijdelijk een aantal gassen uit rijk aan CO2, CO, waterstof en stilstof. Momenteel worden deze restgassen gebruikt voor elektriciteitsproductie en voor verwarming in de fabriek. Ze kunnen echter hoogwaardiger worden ingezet als grondstof voor de productie van bio-ethanol.

“Het grootste deel van de huidige ethanolproductie komt voort uit maïszetmeel of suikerriet,” legt Vlaams minister van economie en innovatie Philippe Muyters (N-VA) uit. “Dit model wordt steeds vaker gecontesteerd vanwege de impact op de voedselvoorziening en de biodiversiteit. De innovatieve methode van Arcelormittal laat toe bio-ethanol te produceren vrij van interactie met de voedselketen en landbouwgrond.”

C-Shift zal gebruik maken van een nieuwe technologie waarbij CO-rijk gas middels de gepatenteerde microbe ‘clostridium’ vergist wordt tot ethanol. Het bedrijf kan daarmee per jaar zo’n 64.000 ton aan bio-ethanol produceren, goed voor de jaarlijkse voorziening van ethanol-gemengde benzine voor 100.000 auto’s. De CO2-uitstoot van Arcelormittal kan bovendien gereduceerd worden met ruim 150.000 ton per jaar. Ook de uitstoot van andere schadelijke stoffen wordt drastisch ingeperkt.

Streven naar zelfvoorziening in biobrandstoffen

De nieuwe installatie van C-Shift is de eerste in haar soort op dergelijke schaal, goed voor een investering van in totaal bijna 100 miljoen euro. “Behalve de belangrijke ecologische component is dit project ook van groot strategisch belang voor het bedrijf en de hele sector. Het bedrijf breidt z’n activiteiten uit naar de productie en verhandeling van bio-ethanol en speelt daarmee in op de trend om zoveel mogelijk stoffen te recupereren en hergebruiken. Het project zorgt er ook voor dat het bedrijf zich verder verankert in het Vlaamse economische weefsel én draagt bovendien bij tot een zelfvoorzienend Vlaanderen op vlak van biobrandstof. Daarom steunt de Vlaamse overheid dit project financieel,” aldus nog Muyters.

Toch is het enthousiasme van Muyters niet unaniem. Eerder al formuleerde emeritus-hoogleraar Wim Turkenburg van Universiteit Utrecht zware bedenkingen bij het project.

Auteur: Koen Mortelmans

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.