Vijf jaar na Fukushima: ‘Japan kan niet zonder kernenergie’

160311 IAEA fukushima

11 maart 2016‘Ons land, dat arm is aan grondstoffen, kan niet zonder kernenergie.’ Dat zei de Japanse premier Shinzo Abe bij een persconferentie vijf jaar na de kernramp in Fukushima. 

160311 UN Abe JapanZonder kernenergie kan Japan geen betrouwbare energievoorziening houden en voldoen aan de klimaateisen, stelt Abe. Hij wil in 2030 22 procent van de Japanse energiebehoefte opwekken in kernreactoren. In totaal heeft het land 43 potentieel exploiteerbare kernreactoren, aldus De Morgen. Daarvan draaien er Japan twee. Twee andere werden deze week, op last van de rechter, weer stilgelegd.


Uit het bericht van de Morgen

‘(…) Abe verdedigde zich [tegen vragen over de gesloten reactoren] door te stellen dat de reactoren voldoen aan de veiligheidsnormen, die al bij de strengste ter wereld horen. Hij voegde er aan toe dat de regering haar beleid niet wijzigt en dat alle nucleaire reactoren die aan de veiligheidsvoorschriften voldoen groen licht zullen krijgen voor een heringebruikneming. (…)’

Ook beloofde Abe, die vandaag met onder meer de keizer en keizerin een nationale plechtigheid bijwonen, de volle inzet van de regering voor de heropbouw van de regio.

Bron
De Morgen, 10 maart 2016: Premier Abe: “Japan kan niet zonder kernenergie”
Japan Times, 9 maart 2016: Face of government in Fukushima aftermath blasts Abe push for nuclear power
FluxEnergie, 10 maart 2016: Japanse rechtbank beveelt twee kernreactoren weer te sluiten

Foto: Experts van het Internationale Atoomenergieagentschap (IAEA) op bezoek in Reactor 4 van de Daiichi kerncentrale in Fukushima, in 2013. (IAEA)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.