Vijfjarenplan energie China – Minder zon, industrie vreest overcapaciteit

9 november 2016China moet in 2020 een capaciteit van 110 GW aan zonne-energie hebben. Dat stelt de Chinese National Energy Administration in het nieuwste vijfjarenplan voor energie. Het doel is fors lager dan de 150 GW die in oktober vorig jaar gesteld werd. De industrie voor zonnepanelen maakt zich zorgen over overcapaciteit.

Volgens Bloomberg is het bijgestelde doel een afspiegeling van de moeite die het elektriciteitsnetwerk heeft om de snel groeiende hoeveelheid hernieuwbare energie te verwerken. Ook het doel voor windenergie is naar beneden bijgesteld: met 16 procent naar 210 GW.

Uit een bericht van Solar Magazine
‘(…) Het nieuwe doel voorziet 60 gigawattpiek voor decentrale kleinere systemen, 45 gigawattpiek voor grootschalige grondgebonden zonneparken en nog eens 5 gigawattpiek voor geconcentreerde pv-systemen. Met de wetenschap dat er eind 2015 in China al 43 gigawattpiek opgesteld was en dat dit eind 2016 75 tot 78 gigawattpiek zal zijn. Dit zou betekenen dat er in de komende jaar in het meest ongunstige scenario ‘slechts’ 35 tot 38 gigawattpiek zal worden bijgeplaatst. (…)’

Analisten laten tegenover Bloomberg weten de verlaging van het doel verwacht te hebben. Met name de fabrikanten voor de industriële zonne-installaties zullen eronder te lijden hebben, verwachten ze. De zonne-energiesector had al last van de capaciteitsuitbreiding bij Chinese fabrikanten, die sneller ging dan de groei van de vraag, aldus Bits&Chips.

Er is wel wat ruimte voor optimisme, aldus PV Magazine.

Uit een bericht van PV Magazine
‘(…) However, AECEA [Asia Europe Clean Energy Advisory] left a little room optimism, stating that the 110 GW target is merely a minimum target, which could be exceeded, as was the case with previous Chinese solar targets. In fact, AECEA predicts that between 135 GW to 147 GW could be installed by 2020. (…)’

Bronnen
Solar Magazine, 8 november 2016: China verlaagt 2020-zonnepanelendoel met 40 gigawattpiek tot 110 gigawattpiek
PV Magazine, 7 november 2016: Breaking: China reduces solar installation target to 110 GW by 2020
Bloomberg, 8 november 2016: China Scales Back Solar, Wind Ambitions as Renewables Cool
Bits&Chips, 8 november 2016: China snijdt in pv- en winddoelstellingen
Bits&Chips, 14 oktober 2016: Pv-industrie maakt zich op voor nieuwe shake-out

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.