Ben Weyts. (foto: Koen Mortelmans)

Vlaamse autosnelwegen doven oranje-gele verlichting

Ben Weyts.

Vlaams minister van mobiliteit en openbare werken Ben Weyts (N-VA) heeft aannemers aangesteld om alle verlichtingspalen langs de autosnelwegen om te bouwen naar led-verlichting. De vervanging van het huidige oranje-gele licht door blauw-wit licht moet de zichtbaarheid en dus ook de verkeersveiligheid verbeteren.

“Bovendien wordt er zo jaarlijks 4 miljoen euro bespaard aan energiekosten én 40 ton aan CO2,” zegt Weyts. “Na zes jaar hebben we onze investering helemaal terugverdiend.” Het bekende oranje-gele licht langs de Vlaamse autosnelwegen wordt geproduceerd door traditionele NaLP-lampen (natrium lage druk). “Deze technologie is verouderd,” onderstreept Weyts. “Led-licht kan beter gericht worden, zodat er minder verlichtingstoestellen nodig zijn. Led-lampen hebben ook een langere levensduur, zodat ze minder vaak moeten worden vervangen.” Hij heeft de vervangingsopdracht gegund aan de aannemers Verkeer, Signalisatie en Electronica (VS&E) en Elec DVC. De ombouw start nog dit jaar. “We gaan stap voor stap alle lampen langs de autosnelwegen vervangen. In een volgende fase komen de gewestwegen aan de beurt.”

Ook gewestwegen

De keuze voor led-verlichting is grondig voorbereid. Al in het begin van deze legislatuur (december 2014) begon het Vlaamse Agentschap Wegen en Verkeer met een proefproject langs de A12 ter hoogte van Stabroek. De reacties van de weggebruikers waren erg positief. De volledige ombouw van alle verlichting langs de Vlaamse autosnelwegen zal 16 tot 20 miljoen euro kosten en vier jaar in beslag nemen.

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.