foto: Inge Kinnet

Vlaamse bedrijven kunnen elkaar makkelijker hernieuwbare energie leveren vanaf 2019

Bart Tommelein.

Vanaf 1 januari 2019 wordt het in Vlaanderen eenvoudiger om een rechtstreekse verbinding te maken tussen een bedrijf dat hernieuwbare energie produceert en een bedrijf in de buurt dat die energie afneemt. Na advies van de Raad van State, heeft de Vlaamse regering beslist het Energiedecreet in die zin te wijzigen.

Sommige bedrijven hebben wel plaats voor zonnepanelen of een windmolen, maar verbruiken zelf weinig energie. Een rechtstreekse verbinding met een ander bedrijf in de buurt dat die energie afneemt, kan dan een oplossing bieden. “Vandaag zijn de voorwaarden voor zo’n ‘directe lijn’ echter heel strikt, waardoor er weinig aanvragen zijn. Nochtans is hernieuwbare energie het meest rendabel als ze lokaal gebruikt kan worden,” zegt Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (VLD).

“Met deze versoepeling van de wetgeving willen we hernieuwbare energie bij bedrijven en overheden een boost geven,”, aldus Tommelein. “In principe kunnen ook particulieren gebruik maken van deze maatregel. “Maar als je een directe lijn hebt betaal je wel een heffing, en als particulier zou die bovenop het prosumententarief komen, waardoor dit waarschijnlijk geen rendabel systeem is voor particulieren. Er zijn geen beperkingen, maar de hoogte van de heffing is afhankelijk van het spanningsniveau waarop de afnemer is aangesloten. Het dan ook een maatregel voor bedrijven. Voor particulieren werken de netbeheerders wel aan een systeem van zonnedelen.” Tommelein wil zich daarover in het najaar verder uitspreken.

Unizo

De Unie van Zelfstandige Onderdenemers (Unizo) reageert positief op de aanpassing van het energiedecreet,. “Dit zal onze kleine en middelgrote ondernemingen stimuleren om meer te investeren in hernieuwbare energie,” zegt gedelegeerd bestuurder Danny Van Assche. Hij noemt als voorbeeld een bedrijf met grote loodsen voor goederenopslag en bedrijfsvoertuigen. “Voor zo’n bedrijf is het momenteel misschien niet interessant om zonnepanelen op het dak te leggen, omdat het elf relatief weinig stroom verbruikt. De zonnestroom op het distributienet injecteren en hem aan een stroomleverancier verkopen, brengt onvoldoende op. Via een directe lijn kan een aanpalend bedrijf dat wél veel stroom verbruikt, maar onvoldoende ruimte heeft voor zonnepanelen, de hernieuwbare energie van zijn buur kopen en verbruiken.”

Bij Vlaamse zelfstandigen, kleine en middelgrote ondernemingen bestaat de elektriciteitsfactuur momenteel voor ruim de helft uit nettarieven, allerhande heffingen en bijdragen, waardoor de elektriciteitskost vaak hoog oploopt. Dat maakt het, na de versoepelingen in het energiedecreet des te interessanter om te investeren in dit soort directe lijnen, stelt Unizo.

Elk project dat gebruik maakt van een directe lijn en een beroep wil doen op ondersteuning via het systeem van de groenestroomcertificaten zal zogenaamde “projectspecifieke” –individueel berekende– steun moeten aanvragen. Dit moet nog uitgewerkt worden in een uitvoeringsbesluit. Unizo vraagt hiervoor een korte en soepele procedure. Complexe administratieve procedures kunnen immers potentiële investeerders afschrikken.

Unizo wijst er verder op dat sommige bedrijven nog altijd provinciebelasting moeten betalen op hun dakoppervlakte met zonnepanelen. “Dit gaat lijnrecht in tegen het beleid van de Vlaamse regering om bedrijven te overtuigen mee te investeren in hernieuwbare energie, kijft Van Assche. “We eisen dan ook dat deze contraproductieve provinciale ondernemersbelasting wordt afgeschaft.”

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.