foto; Engie

Vlaanderen stapt (tijdelijk) uit kernenergie

Kerncentrale van Doel

Dit weekend vond in Vlaanderen een tijdelijke kernuitstap plaats. Want zaterdagavond, toen de drie andere reactoren in de kerncentrale van Doel al stil lagen, is ook Doel 4 uitgevallen.

De uitschakeling gebeurde automatisch, nadat er een technisch defect was vastgesteld. Dergelijke procedures zijn niet zeldzaam, maar dat de vier reactoren allemaal tegelijk buiten dienst zijn is uitzonderlijk. Het defect is niet van nucleaire aard. Maar zoals als de regelgeving dit voorschrijft heeft Engie, de uitbater en hoofdeigenaar van het Belgische nucleaire park, nucleair toezichthouder Fanc op de hoogte gebracht.

De zeven Belgische kernreactoren hebben samen een vermogen van 5.927 MW. Doel 1 en 2 lagen al uit voor geplande technische onderhoudsbeurten, Doel 4 was buiten gebruik omdat er momenteel in een lokaal waar pompen staan en bepaalde leidingen doorheen lopen bouwkundige versterkingswerken worden uitgevoerd.

Door een combinatie van onderhouds- en bouwkundige werken ligt ook de krachtigste reactor van België, Tihange 3, nu stil. Hierdoor leveren momenteel alleen Tihange 1 en 2 nucleaire stroom. Samen hebben die twee een vermogen van 1.970 MW. Tihange ligt in het Waalse Huy, zodat er in Vlaanderen wellicht tot maandagavond geen nucleaire elektriciteit van binnenlandse herkomst meer op het net komt.

Volgens Engie komt de stroomproductie in België niet in gevaar. Het kan zijn eigen verplichtingen- nakomen door de grote diversiteit in zijn andere productie-eenheden en door aankopen op de groothandelsmarkt. Voor de uitbalancering van het net is Elia verantwoordelijk. Engie hoopt Doel 4, met een vermogen van 1.039 MW de grootste in de centrale ten noordwesten van Antwerpen, maandagavond te kunnen heropstarten.

Definitieve sluiting in de jaren twintig

De inactiviteit van een groot deel van het Belgische nucleaire productiepark zonder problemen voor de leveringszekerheid, zij het op zonnige, warme weekenddagen, versterkt de overtuiging van de tegenstanders van kernenergie dat de doemscenario’s bij het sluiten van de kerncentrales sterk overdreven zijn. Elia verwacht wel dat het maandag op de piekmomenten fysiek ongeveer een kwart meer stroom uit het buitenland -vooral uit Nederland en Frankrijk- zal moeten invoeren dan gewoonlijk. Die import kan goedkoper invallen dat het opstarten van extra Belgische gascentrales.

Volgens de huidige wetgeving –en een nadrukkelijke bevestiging ervan in het Belgische Energieakkoord– gaat Doel 3 definitief dicht in 2022, Tihange 2 in 2023 en de vijf overige reactoren in 2025. Oorspronkelijk moesten Doel 1 en 2 en Tihange 1 in 2015 sluiten. Maar op de valreep heeft de toenmalige Belgische regering hun levensduur met tien jaar verlengd, met risico’s op een winterse black-out als belangrijkste argument. Die beslissing, eerst voor Tihange 1 alleen en later ook voor Doel 1 en 2, maakt dat er nu twijfels bestaan over volgende voorgenomen sluitingsdatum. Tegen dan kunnen er immers andere politieke meerderheden bestaan.

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.