Vlaming vindt groene energie belangrijk, maar het mag niks extra kosten

16 november 2015 – 83 procent van de Vlamingen vindt groene energie belangrijk, maar het merendeel wil er niet extra voor betalen. Dat blijkt uit een onderzoek van een Vlaams radioprogramma over consumentenzaken.

Uit een bericht van het VRT-radioprogramma De Inspecteur
‘(…) 83% van de Vlamingen vindt het belangrijk dat een deel van onze energie groen is, maar het merendeel wil er niet extra voor betalen. (…) 67% van de Vlamingen is ervan overtuigd dat we binnen vijftig jaar alleen nog maar hernieuwbare energie gaan gebruiken.
42% denkt dat die energie afkomstig van de wind zal zijn. 29,6% gelooft in zonne-energie en 18,3% in de warmte van de aarde als groene energiebron.
Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van het Radio 2-consumentenprogramma De Inspecteur. Daarvoor werden 1.008 Vlamingen ondervraagd die, wat leeftijd, geslacht en sociale klasse betreft, representatief zijn voor Vlaanderen. (…)
Tweederde wil geen zonnepanelen
Twee derde (59,2%) van de ondervraagden heeft geen zonnepanelen en wil er ook helemaal geen. Op de eerste plaats omdat ze de investering te groot vinden. Dat is merkwaardig want maar liefst 91% van de ondervraagden geeft toe dat ze niet weten hoeveel een zonnepaneleninstallatie kost. Van zij die beweren dat ze de kostprijs wél kennen, maakt bovendien minder dan de helft een juiste schatting van de prijs. (…) Een vierde van de ondervraagde overweegt om zonnepanelen te plaatsen. Als ze het zouden doen, dan zou de helft (49,3%) het doen omdat ze geloven dat daardoor de energiefactuur zal dalen. Slechts een vijfde zou het doen omdat ze aan het milieu denken.
Eenderde wisselt niet van energieleverancier
Ten slotte gaat de enquête van De inspecteur nog wat dieper in op de keuze voor de energieleverancies. Voor de Vlaming is de prijs doorslaggevend bij de keuze van een elektriciteitsleverancier: 38,2% kiest de leverancier op basis van de prijs.
Toch doet 33% geen moeite om een nieuwe elektriciteitsleverancier te zoeken: de leverancier is van thuis uit meegekregen en is er dus als gewoonte, of de elektriciteitsleverancier was al geregeld in de woning. De Vlaming moet dus veel meer bewust gemaakt worden dat hij op elk moment een andere, goedkopere elektriciteitsleverancier kan zoeken.
Amper 12% van de ondervraagden vindt het aandeel groene stroom trouwens de reden om voor een (andere) elektriciteitsleverancier te kiezen. (…)’

 

 

Bronnen
Radio2.be, 13 november 2015: Wat denkt een Vlaming over hernieuwbare energie?
Foto: Installatie rotor op het windturbinepark Zeebrugge (foto: Electrabel)

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.