VN klimaatcentrum vestigt zich in Rotterdam en Groningen

Groningse ‘Energy’-organisaties gaan fuseren

Rotterdam en Groningen hebben het meest overtuigende bod voor de huisvesting van het Global Centre of Excellence on Climate Adaptation (GCECA) op tafel gelegd. Het internationale kenniscentrum wil klimaatadaptatie effectiever in de praktijk te brengen door een breed wereldwijd netwerk van partners samen te brengen. Een deel van de organisatie zal worden gehuisvest in het gebouw van de Energy Academy Europe.

‘Met dit klimaatcentrum laat Nederland zien dat het de kennis en kunde in handen heeft om de gevolgen van klimaatverandering aan te pakken’, zegt Staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu, ‘het is mooi nieuws voor Rotterdam en Groningen, die zichzelf wereldwijd goed op de kaart zetten met zo’n instituut. De opwarming van de aarde zal steeds meer mensen hard treffen. Ons initiatief voor dit mondiale klimaatcentrum helpt landen en organisaties die zoeken naar tastbare oplossingen om zich te kunnen wapenen klimaatverandering.’

Ligging, kennis en innovatieve kantoorgebouwen

De ligging van de steden, hun kennis over de gevolgen van klimaatverandering en hun innovatieve kantoorgebouwen zouden doorslaggevend geweest zijn voor de selectiecommissie. Rotterdam heeft met haar ligging in de Hollandse delta internationaal een sterke reputatie op het gebied van klimaatadaptatie, is goed internationaal bereikbaar en bouwt een nieuw klimaatneutraal drijvend kantoor om de medewerkers te huisvesten. In Groningen krijgt het GCECA ruimte in het duurzame kantoorgebouw van Energy Academy Europe, waar de universiteit en bedrijven op het gebied van energie samenkomen.

Het Global Centre of Excellence on Climate Adaptation (GCECA) zal een breed wereldwijd netwerk van partners samenbrengen, waaronder internationale kennisinstituten, bedrijven, belangenorganisaties, lokale en nationale overheden en de financiële sector. De partners bestaan onder meer uit  onder andere het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), National Institute for Environmental Studies, Partnership on Sustainable Low Carbon Transport (SLoCaT), S&P Global, Delta Alliance, Stockholm Environment Institute, Acclimatise, Netherlands Water Partnership, MCII, World Resources Institute, Wageningen University and Research, UNEP DTU Partnership, SNV Netherlands Development Organisation, Caribbean Community Climate Change Center, WRI, GEF, Adaptation Fund, The Nature Conservancy, NDC Partnership, Climate-KIC en Stockholm Environment Institute.

Partners bundelen krachten voor effectievere aanpak klimaatadaptatie

Gezamenlijk moeten de partners klimaatadaptatie effectiever in de praktijk te brengen. Om dat te realiseren start het GCECA in 2018 met twintig medewerkers. Door het samenbrengen van kennis over projecten op het gebied van bijvoorbeeld infrastructuur en landbouw, moeten straks nieuwe wegen, gebouwen en akkers in kwetsbare landen, veerkrachtiger worden gemaakt tegen klimaatverandering, stelt het Ministerie.


Bron:

  • persbericht Rijksoverheid, 21 september 2017, ‘Groningen en Rotterdam krijgen VN klimaatcentrum’

Foto: Energy Academy Europe

Auteur: Klaartje Jaspers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.