VolkerWessels bouwt 14 woningen met gelijkstroom

VolkerWessels bouwt 14 woningen met gelijkstroom

23 mei 2017 In Eindhoven wordt nu gebouwd aan een appartementencomplex dat gebruik maakt van gelijkstroom en daardoor zonne-energie zonder omzettingen kan gebruiken. De lofts zijn vrijwel energieneutraal.

Het zijn de eerste ‘slimme’ woningen in Nederland met DC (gelijkstroom).
Uit een bericht van VolkerWessels
‘(…) Deze eerste 14 Smart DC woningen vormen een proeftuin. Samen met de bewoners onderzoeken we de nieuwe technieken, efficiency en het gebruiksgemak van de toepassingen. Interactie met bewoners is cruciaal. De bewoners hebben vooraf kunnen aangeven waarom ze graag in deze hypermoderne lofts willen wonen. Via bewonersbijeenkomsten (off- en online) worden over en weer ervaringen gedeeld en de systemen doorontwikkeld. Voor alle partijen is het zo mogelijk inzicht te krijgen in de toegevoegde waarde van deze smart home toepassingen op duurzaamheid en het wooncomfort van de huurder. (…) De pilot wordt door RVO met subsidie ondersteund.Dit project moet resulteren in een marktrijp en toekomstbestendig product. (…)’

Uit een bericht van Cobouw
‘(…) Groot voordeel van het werken met gelijkstroom is dat er geen energieverliezen optreden door het omzetten van wisselstroom naar gelijkstroom en terug. Zeker als de energie voor een belangrijk deel lokaal wordt opgewekt, met bijvoorbeeld zonnepanelen, zijn dergelijke omzettingen onnodig.
De veertien smartlofts van Blok61 krijgen  USB-C aansluitingen waar computers  op kunnen worden aangesloten. Het ventilatiesysteem en warmtepomp zijn rechtstreeks op het 350 Volt gelijkstroomnetwerk aangesloten. Aangezien nog lang niet alle huishoudelijke apparaten verkrijgbaar zijn in een gelijkstroomvariant komen er ook traditionele wandcontactdozen in de appartementen die wisselspanning aanbieden.
Via smart-start worden stroomvreters als de wasmachine, droger en vaatwasser alleen ingezet  als er voldoende duurzame stroom beschikbaar is. De veertien woningen krijgen één gemeenschappelijke huisbatterij met een capaciteit van 15 kWh. (…)’

 

Bronnen
VolkerWessels, 22 mei 2017: Eerste slimme gelijkstroomappartement
in Nederland staat in Eindhoven-Strijp S
Cobouw, 22 mei 2017: Een realistische proeftuin voor gelijkstroom

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.