Volkskrant: ‘Is Shell nu ook een brekebeen’?

13 januari 2016 – In een commentaar kijkt Volkskrant-redacteur Peter de Waard bezorgd naar Shell. ‘Shell is zo solide als de Nederlandse staat. En de geloofwaardigheid van het bestuur is net zo groot als die van het kabinet.’ En dat bedoelt hij niet als compliment.

Uit het commentaar van de Volkskrant
‘(…) Het is de multinational die voor zijn eigen mensen een warm bed is en aandeelhouders koestert met een dividend dat sinds 1943 niet meer is verlaagd. En dat is meteen ook de achilleshiel. Shell zal niet zoals BP de hakbijl in het bedrijf willen zetten en het personeel in de gordijnen jagen. Maar het voelt zich ook verplicht het lievelingetje van de kapitaalverschaffers te blijven. Dat kan alleen door te blijven beloven, zo niet met de hand op de bijbel te zweren, het dividend te handhaven. (…)

Shell heeft het geluk dat de enorme winstdalingen bij het winnen van olie en gas (upstream) deels worden gecompenseerd door recordwinsten bij de zogenoemde downstream (raffinage, verkoop en de chemie). Maar zelfs dan zal Shell er niet aan kunnen ontkomen winstgevende onderdelen (verliesgevende brengen nu eenmaal weinig op) te verkopen om de aandeelhouders te blijven paaien.

Eigenlijk wordt daarmee het paard achter de wagen gespannen. Shell moet ontmantelen om de beleggers niet tegen zich in het harnas te jagen. Van Beurden is een soort Mark Rutte die heeft beloofd de belastingen niet te verhogen maar wegens geldgebrek dan maar het leger opheft. (…) Shell is zo solide als de Nederlandse staat. En de geloofwaardigheid van het bestuur is net zo groot als die van het kabinet. (…)’

Bronnen
De Volkskrant, 13 januari 2016: Is Shell nu ook een brekebeen? (via Blendle)
Foto: Shell in de Golf van Mexico (foto: Shell)
Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.