‘Volledige G20 ratificeren klimaatakkoord’

‘Volledige G20 ratificeren klimaatakkoord’

5 september 2016Niet alleen China en de Verenigde Staten, maar alle G20-landen zouden beloven het Klimaatakkoord van Parijs te ratificeren. Dat blijkt uit een uitgelekt concept van het slotcommuniqué van de G20-top die momenteel in China plaatsvindt.

Uit een bericht van De Standaard
‘(…) ‘Wij verbinden ons ertoe om onze respectievelijke binnenlandse procedures af te ronden om ons bij het Akkoord van Parijs te scharen van zodra onze nationale procedures dit toelaten’, staat in de tekst die het Duitse persbureau DPA al kon inkijken. (…)’

Dat zou betekenen dat, naast China en de Verenigde Staten, ook Argentinië, Australië, Brazilië, Canada, Duitsland, de Europese Unie, Frankrijk, India, Indonesië, Italië, Japan, Mexico, Rusland, Saoudi-Arabië, Turkije, Groot-Brittannië, Zuid-Afrika, en Zuid-Korea het klimaatakkoord zullen ratificeren.

Het is de vraag hoe snel de Europese Unie kan ratificeren. Eerst zullen alle lidstaten afzonderlijk het klimaatverdrag officieel moeten goedkeuren. In de NRC stelt de hoogste Brusselse ambtenaar voor klimaat en energie, de Belg Jos Delbeke, dat een snelle EU-ratificatie er niet in zit, omdat Polen dwarsligt.

Uit het bericht van de NRC
‘(…) Polen weet zich gesteund door andere Oost-Europese lidstaten. Hun economieën hebben een verouderde energie-infrastructuur, waardoor maatregelen om klimaatverandering te bestrijden daar duurder uitvallen dan elders in Europa.
Wat zijn de financiële gevolgen van de ratificatie, vragen de Polen zich af. Het antwoord hangt deels af van de manier waarop de emissiereducties tussen de lidstaten worden verdeeld. En die verdeling pakt mogelijk nadeliger uit nadat de Britten de Unie hebben verlaten. (…)’

Bronnen
De Standaard, 4 september 2016: ‘Volledige G20 tekent klimaatakkoord’
De Morgen, 4 september 2016: Alle G20-leiders ondertekenen klimaatakkoord van Parijs
NRC, 5 september 2016: De EU was voorloper, maar raakt nu achterop (via Blendle)
FluxEnergie, 5 september 2016: Grote stap: China en VS hebben ‘Parijs’ bekrachtigd

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.